Osmani: Posle napada u Banjskoj trebalo bi „ponovo osmisliti“ proces dijaloga

Kosovska predsednica Vjosa Osmani ocenila je da bi posle napada u selu Banjska 24. septembra, trebalo „ponovo osmisliti“ proces dijaloga Beograda i Prištine.
Image
Foto: klankosova.tv

Osmani je na konferenciji za novinare u Prištini ocenila da treba izvući pouke iz incidenta u selu Banjska u kom je ubijen jedan pripadnik kosovske policije i troje naoružanih i uniformisanih Srba sa severa Kosova.

„Prošlo je 12 godina dijaloga i vreme je za razmišljanje jer je dosadašnji pristup podstakao (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića da upotrebi nasilje i izvrši akt agresije na Kosovo. Ne treba se ponašati kao da 24. septembar ne postoji. Ceo proces dijaloga sada treba ponovo osmisliti u svetlu onoga što se dogodilo 24. septembra“, rekla je Osmani.

Dodala je da istraga koju sprovode kosovske institucije, „uz podršku“ međunarodnih partnera, „veoma jasno dokazuje“ da Srbija stoji iza incidenta 24. septembra.

„Postoje četiri suštinska elementa koja vezuju Srbiju za ovaj napad i odgovornost prebacuju na predsednika Vučića. Prvi se odnosi na finansiranje ovih struktura za šta već postoje dokazi. Drugi se odnosi na oružje koje je proizvedeno u vojnoj industriji Srbije i koje je država Srbija dala teroristima koji su izvršili napad, treći na obuku koju čak ni država Srbije ne poriče da je obezbedila za ove terorističke grupe. Četvrti se tiče umešanosti i političkih veza srpske države sa teroristima“, rekla je Osmani.

Ona je kazala da očekuje „konkretne mere protiv Srbije“ posle tog napada na kosovsku policiju.

„Nema više nikakve sumnje, razumem da pojedine zemlje članice EU mogu imati sopstvene procedure za potvrđivanje informacija, ali očekujemo da će konkretne mere biti preduzete čim se te procedure završe“, rekla je kosovska predsednica.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.