Osmani zahvalila Kameronu zbog slanja dodatnih britanskih vojnika na Kosovo

Nakon što se sastao sa kosovskim premijerom i ministarkom spoljnih poslova, Dejvid Kameron, britanski šef diplomatije, tokom svoje prve posete Prištini, održao je danas sastanak i sa Vjosom Osmani.
Image
Foto: Predsedništvo Kosova

Na ovom je sastanku ona isticala temu septembarskog sukoba u selu Banjska, odnosno, kako je ona kazala ovom diplomati – destabilizujućim naporima Srbije, prenosi Kossev.

„Osmani ga je obavestila o tekućim destabilizujućim naporima Srbije, uključujući čin agresije i teroristički akt na Republiku Kosovo 24. septembra. Govorila je o terorističkim grupama koje podržava Beograd, a koje nastavljaju da stvaraju strah i zastrašivanje čak i u srpskoj zajednici“, saopštilo je kosovsko predsedništvo.

S tim u vezi, zahvalila se Kameronu na uključivanju britanskih trupa u sastav KFOR-a, posebno na tome što su upravo te trupe stacionirane na prelazima sa Srbijom. Britanija je oktobra meseca prošle godine na Kosovo poslala 200 vojnika.

Posebno je istakla da je uprkos svim tim izazovima – Kosovo primer u regionu i to, kako kaže ova predsednica, u pogledu prava nevećinskih zajednica.

„Potvrdila je punu posvećenost Kosova osnaživanju svakog građanina, bez razlike“, dodaje se u ovom saopštenju.

I ona je na ovom sastanku poseban osvrt napravila i na dugogodišnjoj saradnji i podršci koju Kosovu pruža Velika Britanija.

Kao prethodno ministarka spoljnih poslova, sada je i Osmani naglasila Kameronu značaj članstva Kosova u međunarodne organizacije.

„Ponovila je važnost članstva Kosova u NATO, počevši od uključivanja u Partnerstvo za mir, kao neophodnog koraka za obezbeđivanje dugoročnog mira i bezbednosti u regionu i šire. Istakla je i značaj članstva u Savetu Evrope za dalje jačanje i unapređenje ljudskih prava“.

U ovom saopštenju nije navedeno šta je na sastanku sa Osmani govorio njen sagovornik.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.