Osmanijeva sa Ruteom i Betelom: Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom

Nakon Beograda, premijeri Holandije i Luksemburga borave u Prištini.
Image
Foto: Kosovsko predsedništvo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izjavila je na sastanku sa premijerima Holandije i Luksemburga, da je “Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu Kosova”.

“Uspostavljanje reda i zakona je u skladu sa godinama ulaganja država EU u promovisanju, zaštiti i vladavini zakona na celoj teritoriji Kosova”, istakla je Vjosa Osmani u razgovoru sa premijerima Markom Ruteom i Gzavijeom Betelom u Prištini.

Kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva, Osmanijeva je izrazila posvećenost kosovskih institucija u prevazilaženju izazova sa partnerima i saveznicima.

“U tom kontekstu, predsednica Osmani je istakla da napadi na Policiju Kosova, EULEX, KFOR, građane i novinare od strane nelegalnih i kriminalnih struktura na severu zemlje ne treba da prođu nekažnjeno”, kaže se u saopštenju.

Kada je u pitanju proces dijaloga sa Srbijom, Osmanijeva tvrdi da “Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana, dok Srbija odbija da sprovede postignute sporazume, uključujući i Briselski sporazum postignut u Ohridu”.

Kosovska predsednica ujedno je zahvalila Holandiji i Luksemburgu na podršci u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovo, istovremeno ističući zajedničke vrednosti i ciljeve koji povezuju, kako se dodaje, “ove tri evropske zemlje”.

Osmanijeva je naglasila i da je zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope i Evropskoj uniji strateška orjentacija, te istakla potrebu za podrškom i ubrzanjem procesa članstva Kosova u ove dve organizacije.

U saopštenju se na kraju kaže da su Osmanijeva i premijeri Holandije i Luksemburga razgovarali i o mogućnostima za povećanje bilateralne saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa.

Premijeri Rute i Betel nakon Osmanijeve razgovarali su sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Dvojica zvaničnika juče su boravila u Beogradu, gde su razgovarali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.