Osmanijeva sa Tarnerom: Kosovo preduzelo suštinske korake da poboljša situaciju na severu

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sastala se danas sa predsednikom Stalnog komiteta Predstavničkog doma SAD-a za obaveštajne službe, Majklom Tarnerom.
Image
Foto: Kosovsko predsedništvo

Govoreći o severu Kosova, Osmanijeva je na sastanku naglasila da je „Kosovo preduzelo suštinske korake da poboljša situaciju i da nastavlja da bude konstruktivna strana u ovom procesu“.

„Ona je, međutim, istakla opstrukcije Srbije, kao i destabilizujuća dejstva na severu Kosova preko kriminalnih grupa kojima diriguje Beograd. Ona je ponovo istakla značaj pune implementacije svih obaveza koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa“, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kada su u pitanju odnosi sa SAD-om, Osmanijeva ih je opisala kao strateške i egzistencijalne, te je zahvalila Tarneru na podršci koju je godinama pružao Kosovu „na putu izgradnje države“, kaže se u saopštenju.

Osmanijeva je istakla da je, kako se dodaje, i „država Kosovo uspešna priča SAD-a“.

„Nepokolebljiva posvećenost Sjedinjenih Država kosovskom pitanju bila je neophodna na našem putu ka nezavisnosti i državnosti“, istakla je Osmanijeva.

Ujedno je ukazala da je cilj Kosova članstvo u međunarodnim organizacijama kao što su NATO, EU, Savet Evrope i druge.

„Što se tiče saradnje sa SAD-om, predsednica Osmani ju je istakla u sferi odbrane i bezbednosti. Tako je predsednica Osmani pomenula težnju Kosova za članstvo najpre u Partnerstvu za mir (PfP), a potom i u NATO, gde je neophodna podrška SAD“, navodi se u saopštenju.

Osmanijeva je takođe pomenula „činjenicu da Kosovska obaveštajna agencija ima blisku saradnju sa obaveštajnim službama SAD-a u rešavanju zajedničkih bezbednosnih izazova koji mogu ugroziti mir i bezbednost na Kosovu i u regionu“, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.