Osmoro zaposlenih FHP podnelo zajedničku tužbu za mobing protiv Nataše Kandić

Zbog zlostavljanja na radu
Image
Foto: recom.link

Sindikat radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana (ZFUD) saopštio je danas da je osmoro zaposlenih Fondacije Fond za humanitarno pravo (FHP) podnelo zajedničku tužbu protiv poslodavca zbog zlostavljanja na radu, svi podnosioci žale se na postupanje Nataše Kandić, osnivačice FHP.

Kako je navedeno, tužba je podneta nakon neuspešnog pokušaja osmoro zaposlenih da zaštitu od zlostavljanja na radu ostvare u internom postupku posredovanja, koji bi po zakonu morao biti hitan.

„U vreme kada su zaposleni podneli zahteve za zaštitu od mobinga, maj 2023. godine, FHP nije imao zakonskog zastupnika. Tada je Nenad Golčevski, izvršni direktor FHP koji je izabran na to mesto 18. juna, a registrovan u APR-u 14. jula 2023. godine, odbio da izda zvanično obaveštenje da pokušaj posredovanja nije uspeo, uz obrazloženje da FHP nema izvršnog direktora/zakonskog zastupnika“, saopštio je ZFUD.

Podseća se da pravo na zaštitu od zlostavljanja na radu zastareva u roku od šest meseci od kada je zlostavljanje učinjeno, tako da svako odlaganje postupka posredovanja otežava i potencijalno onemogućava podnosiocima zahteva da ostvare svoja prava.

„Golčevski je predložio premeštanje više saradnika sa radnih mesta na kojima neki od njih rade godinama na druge projekte. Kandić od 15. maja 2023. godine svakodnevno dolazi u prostorije FHP, pa je troje zaposlenih otvorilo bolovanje zbog akutne reakcije na stres. Ostali su nastavili da rade u okruženju u kom je volja osnivačice iznad njihovih zagarantovanih prava na zdravu i bezbednu radnu okolinu“, naveo je u saopštenju ZFUD.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.