Petković: Kurti je izjavom da su KBS naslednice OVK zapretio Srbima na KiM novim pogromima

Povodom obeležavanja Dana KBS u Prištini, saopštenjem za javnost reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.
Image
Foto: Tanjug/video crop

Petković smatra da današnji događaj u kasarni “Adem Jašari” predstavlja “ništa drugo do praznik velikoalbanskog šovinizma i promociju ideje monoetničkog samoproglašenog Kosova”.

Direktor Kancelarije za KiM tvrdi da je “glavni afirmator takve ideologije Aljbin Kurti, koji se nije trudio ni da prikrije tu činjenicu”.

„Postrojavanje paravojske na koju Priština po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN nema pravo, uz obeležja terorističke OVK i zastave ‘Velike Albanije’ – jeste najotvorenija pretnja državama u regionu prema kojima Kurti i velikoalbanski šovinisti ispoljavaju teritorijalne pretenzije“, naveo je Petković.

On je naglasio da “godinama Beograd upozorava da je proces militarizacije KBS najveća pretnja miru i stabilnosti zapadnog Balkana, a današnja falangistička smotra to jasno potvrđuje”.

„Formacija koja baštini tradiciju zločinačke i terorističke OVK – i sama je ista po prirodi i ciljevima“, poručio je Petković.

Izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da su KBS naslednice OVK, Petković tumači kao nedvosmislenu pretnju srpskom narodu na Kosovu i Metohiji novim zločinima i pogromima.

„Najoštrije osuđujem svaki vid podrške dela međunarodne zajednice ovoj ilegalnoj paravojnoj organizaciji, čija se doktrina može svesti na uništenje svih onih koji se protive realizaciji fašističkog koncepta velike Albanije“, dodao je direktor Kancelarije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.