20:21 | 31.07.2022 Izvor: Tanjug

Petković: Odluke Prištine neprihvatljive za BeogradZa Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno "ukidanje" srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. 

petkovic-odluke-pristine-neprihvatljive-za-beograd

Foto: Kancelarija za KiM

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za sve srpske građane na prostoru KiM-a, kao i do sada.

"Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije", rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je apelovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Kada je reč o odlukama koje treba da stupe na snagu od ponoći, rekao je da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da "urazume" Kurtija.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku "nedvosmisleno čuo njihov zahtev" za formiranje Zajednice srpskih opština.

On je istakao da "ove krize i svega što se dešava, kao i institucionalno nasilje" nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja "treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM".


Radio Kontakt Plus: Predstavnici Srba koji su učestvovali na sastanku nisu se oglašavali posle sastanka. U ovim trenucima u Kosovskoj Mitrovici sirene za uzbunu i dalje traju, a blokirani su putevi kod Rudara i Zupča.


 
Tagovi: Sever KosovaPetar Petković

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije