Petković pozdravio predlog o ukidanju viza vlasnicima srpskih pasoša na Kosovu

Petković o predlogu EK da budu ukinute vize vlasnicima srpskih pasoša na Kosovu...
Image
Foto: Tanjug/video crop

Odličnu vest predstavlja predlog Evropske komisije da budu ukinute vize vlasnicima pasoša izdatim od strane Koordinacione uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju – Petar Petković.

„Posle intenzivne diplomatske borbe i aktivnosti države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji je još pre šest meseci nedvosmisleno poručio da ćemo se boriti za ukidanje viza našem narodu na Kosovu i da pre kraja godine možemo očekivati dobre vesti – to se i dogodilo“, naveo je Petković u saopštenju za javnost.

On je otkrio i da su tokom tokom “prethodnih meseci ministarka Tanja Miščević i njen tim intenzivno radili sa predstavnicima Evropske komisije na ovom predlogu odluke“.

Petković je napisao da je “potrebno predlog EK usaglasiti sa Evropskim parlamentom i Savetom ministara EU, čime bi ova odluka postala izvršna, a nakon čega bi Srbi sa KiM bez viza mogli da putuju u sve zemlje Evropske unije, Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn i Island”.

„Za očekivati je da već prvih meseci naredne godine Srbi sa KiM putuju bez viza, što će predstavljati ne samo uštedu novca, već i vremena. Srbi sa Kosova i Metohije nisu, niti smeju da budu građani drugog reda. Imaju sva prava koja su im godinama uskraćivana, a jedno od osnovnih je pravo na slobodu kretanja – jedno od vodećih vrednosti EU“, naglasio je on.

Poručio je da će država Srbija “nastaviti da se bori za Srbe na KiM kako bi imali sva prava, bolje živote i perspektivu”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.