Petković: Priština u političke svrhe zloupotrebljava žrtve seksualnog nasilja

Izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju
Image
Foto: Kancelarija za KiM, Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM podsetio je na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktima i naglasio da „svako razuman i čovečan“ mora da ukaže na neophodnost suzbijanja i kažnjavanja ove pojave, kao i da pozove na pružanje svakog vida pomoći i podrške žrtvama.

On je naveo da političari u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, za dnevno političke svrhe zloupotrebljavaju žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u regionu i naglasio da Priština „tendenciozno“ preuveličava broj žrtava prikazujući ih „kao jednostranu pojavu kako bi se demonizovala jedna strana u konfliktu“.

„Kurti i njegovi saradnici godinama govore o 20.000 žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji tokom sukoba 1999. godine, iako je nadležna institucija u Prištini status žrtve seksualnog nasilja potvrdila za manje od hiljadu osoba. Ti zvanični podaci navode se i u izveštaju generalnog sekretara UN od 1. oktobra 2020. godine. Pri tom, srpske civile koji su brutalno maltretirani i silovani od strane pripadnika terorističke UČK u Prištini niko i ne pominje, iako je ta pojava bila masovna“, dodao je Petković.

Prema njegovim rečima, zloupotreba žrtava seksualnog nasilja jeste vrhunac bezdušnosti i političko profiterstvo najgore vrste a, kako je istakao, najveću štetu zbog takvog ponašanja trpe upravo žrtve.

„Zato ovo nije i za Beograd nikad neće biti tema za političke obračune i manipulaciju brojkama“, zaključio je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.