Petković sa ambasadorima Kvinte: Priština jedini krivac za krizu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima Kvinte i EU o načinima za prevazilaženje krize izazvane zabranom upotrebe dinara na Kosovu.
Image
Foto: Kancelarija za KiM

Ambasadorima, predstavnicima zemalja Kvinte i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žofreu, Petković je rekao da je ta odluka Prištine izazvala „humanitarnu katastrofu“ i ukazao na spremnost Beograda „da se iznađe kompropisno, održivo i prihvatljivo rešenje“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Naveo je da Priština „sve vreme postavlja nemoguće uslove i prepreke s jednim jedinim ciljem – da kompromis ne bude postignut i da kriza bude dodatno produbljena“, naglasivši da odluka o ukidanju upotrebe dinara „ugrožava opstanak srpskog naroda i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija“ na Kosovu, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Sasatanak je, održan povodom nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, zakazane za sledeću nedelju, na kojoj će glavna tema ponovo biti jednostrana odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu.

„Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem reši“, rekao je Petković predstavnicima Kvinte i EU.

On je dodao da je Beograd do sada izneo „niz konkretnih predloga, koje je druga strana odbila“ i optužio Prištinu da je „jedini krivac za izazivanje krize“, navodi se.

Petković je obavestio sagovornike da će delagacija Srbije nastaviti da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, za koju je rekao da predstavlja „preduslov za obezbeđivanje individualnih i kolektivnih prava Srba, odnosno za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navodi se.

Petković je sagovornicima „skrenuo pažnju i na svakodnevni teror i fizičko i institucionalno nasilje koje nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija“, ukazujući da više od 500 etnički motivisanih incidenata od njegovog dolaska na vlast „jasno pokazuje u koliko teškoj situaciji se nalaze Srbi na Kosovu“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.