Plivanje za časni krst i mavanje kumbare upisani kao nematerijalno kulturno nasleđe

I običaj paljenja pokladnih vatri u Sirinićkoj župi upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Image
Foto: Facebook/Pročka- Gotovuša

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisano je šest elemenata „živog nasleđa“ Srbije, i to sarački i ćurčijski zanat, izrada veza „štampujit“, mavanje kumbare, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst.

Odluku o upisu doneo je Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe na osnovu zaključaka Komisije za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja deluje u Etnografskom muzeju u Beogradu, objavljeno je na sajtu ovog komiteta.

U skladu sa zaključcima Komisije, doneta je odluka da u Nacionalni registar budu upisni tradicionalni zanati i veštine i to sarački zanat, koji obuhvata skup znanja i veština u vezi sa pripremom materijala i izradom predmeta od kože, prvenstveno za potrebe konjarstva.

Upisan je i ćurčijski zanat koji podrazumeva skup znanja i veština prerade i obrade kože i izrade predmeta od krzna i kože, kao i znanja i veštine izrade veza „štampujit“ na području Negotinske krajine i priobalja Dunava kojim se najčešće ukrašava svečana ženska vlaška nošnja.

Običaj paljenja pokladnih vatri u Sirinićkoj župi u okviru praznovanja Belih poklada (Pročke) mavanje kumbare, kao i plivanje za Bogojavljenski krst – običaj plivanja na otvorenim vodama, u rekama i jezerima, na praznik kojim se obeležava dan Hristovog krštenja, upisani su kao elementi „živog nasleđa“ iz domena društvenih običaja i praksi.

U Nacionalni registar upisana je i izvođačka praksa sviranja na tamburicama – samicama, odnosno četvorožičnim dvoglasno štimovanim tamburama koje predstavljaju deo kulture srpskog dinarskog stanovništva doseljenog na prostor Srbije.

Dosijei za upis predloženih elementa, koji sadrže obrazac za upis, video i foto dokumentaciju, kao i pisma saglasnosti nosilaca, udruženja i institucija pripremljeni su kao rezultat saradnje nosilaca, lokalnih zajednica, predlagača i teritorijalno nadležnih regionalnih koordinatora na identifikovanju i izradi mera očuvanja predloženih elemenata.

Pripremljene dosijee Centra za nematerijalno kulturno nasleđe stručno je obradila i uputila Komisija za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Srna/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.