Počeo UNMIK-ov forum u Solunu: Postupci su važni, izgradnja poverenja kada se spozna problem i pruži rešenje

UNMIK-ov mirovni forum počeo je danas u Solunu, u Grčkoj.
Image
Foto: UNMIK

Trodnevni forum okuplja 120 predstavnika institucija, civilnog društve, medija, omladinskih organizacija iz različitih zajednica, među kojima su i oni sa severa Kosova.

Oni će zajedno raditi na formulisanju konkretnih preporuka o tome kako dalje graditi poverenje na Kosovu u oblastima vladavine prava, jezičkih prava, zaštite životne sredine, građanskog učešća i inkluzije, medija i borbe protiv dezinformacija i ekonomskog osnaživanja u korist svih na Kosovu. Ove preporuke usmeravaće buduće napore UNMIK-a na izgradnji poverenja.

„Uprkos teškim vremenima i izazovnim okolnostima, naši postupci su važni. Naše akcije transformišu društva tako što ih stavljaju na put mirne koegzistencije i inkluzivnog, održivog prosperiteta“, rekla je Karolin Zijade, specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a, otvarajući forum.

„Jedini način da se izgradi poverenje je da se spozna i prihvati problem i pruži rešenje. U pregovorima niko ne dobija sve, a ako hoćete biti uspešni, onda svi moraju da osete da su nešto dobili,“ rekla je baronica Ketrin Ešton, bivša visoka predstavnica Evropske unije i potpredsednica Evropske komisije.

Ešton se pridružila forumu zajedno sa drugim visokim međunarodnim i regionalnim zvaničnicima koji su učestvovali u raznim panel diskusijama i davali svoja gledišta i savete o tome kako dalje u izgradnji poverenja na Kosovu i u regionu.

Forumu za izgradnju poverenja u Solunu prethodila je serija konsultacija tematskih fokus grupa, koje su se održavale u Barabar centru u Prištini tokom oktobra i novembra.

Forum obeležava petu godišnjicu UNMIK-ovih napora za izgradnju poverenja, koji teži većem angažovanju svih zajednica u unapređenju odnosa i stvaranju neophodnih osnova za napredak uprkos narativima podele i izazovnim okolnostima – navode iz UNMIK-a.

Od Foruma za izgradnju poverenja 2018. u Ljubljani, agenda izgradnje poverenja je podsticanje dijaloga među zajednicama, podržavanje učenja jezika, osnaživanje mladih, promovisanje rodne ravnopravnosti i zaštita ljudskih prava – dodaju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.