Počinje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

U Njujorku počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojem će se okupiti više od 140 svetskih lidera.
Image
Foto: Bloomberg

Događaju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će na marginama GS UN održati važne sastanke tokom narednih dana na kojima će, kako se očekuje, glavna tema biti situacija na Kosovu i dijalog u Briselu.

Vučić će imati odvojene susrete sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

On će biti učesnik i neformalnog ručka koji za lidere zapadnog Balkana organizuje šef evropske diplomatije Žozep Borel, ali i tradicionalnog prijema kod predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Planirano je da se Vučić sastane i sa predsednicima Južne Koreje, DR Kongo, Surinama, drugih afričkih i azijskih zemalja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiće se učesnicima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija danas, dok je Vučićevo obraćanje prisutnima na programu u četvrtak.

Deo srpske delegacije u Njujorku je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je danas imao sastanke sa šefovima diplomatija 18 država.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.