Ponovo odloženo suđenje policajcima sa Severa optuženim za korupciju i šverc, jedan od njih imao saobraćajnu nesreću

Zbog zdravstvenog stanja A.H. otkazano je ročište protiv 20 policajaca sa Severa, koji se terete za korupciju i šverc robe.
Image
Foto: Zakletva za pravdu

U ovom slučaju optuženi su: Z.S., B.N., A.M., M.M., O.K., R.M., D.S., D.K., J.D., Z.B., A.P., Z.R., R.K., V.T., B.T., Lj.V., B.M., B.L. i N.G..

Odsustvo optuženog A.H. obrazložila je njegova pravna zastupnica Aljbana Keljmendi koja je rekla da su je 21. jula, članovi porodice njenog branjenika obavestili da je imao saobraćajnu nesreću u Srbiji i da je ostao u bolnici u Kraljevu.

„Tokom vikenda dobila sam i medicinsku dokumentaciju koju su izdali iz bolnice u Kraljevu, kao i iz Regionalne bolnice u Mitrovici da se A.H. sada leči kod kuće. Međutim, zbog teškog zdravstvenog stanja, nije mogao da se pojavi“, navela je dalje advokatica Keljmendi.

Ona je sudu dostavila lekarske izveštaje o stanju svog klijenta.

Na ovoj sednici bilo je planirano da konačnu reč daju stranke u postupku, ali je u nedostatku zakonskih uslova današnje ročište odloženo.

Naredna sednica zakazana je za 6. septembar 2023. godine.

U međuvremenu, zajedno sa 20 policajaca sa Severa, optuženi su i B.M. i K.S, međutim, sud je odbacio krivični postupak protiv njih, jer su preminuli.

Inače, na sednici održanoj 16. juna 2020. godine, 33. optuženih su negirali krivicu, dok su dvojica optuženih – K.S, koji je preminuo i N.J., priznali krivicu – ali samo za „nedozvoljeno držanje oružja“.

Uz 20 policajaca sa Severa, u ovom slučaju za šverc robe optuženi su i I.J., A.I., F.I., B.U., N.J., Dž.J., M.J., N.B., B.M., J.M. i S.I., ali je slučaj protiv njih – odvojen.

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je 16. juna 2020. godine optužnicu protiv 33 lica, zbog sumnje da su počinili krivična dela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Primanja mita“, „Krijumčarenje robe“, „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja“.

Prema optužnici, optuženi Z.S. u svojstvu komandira stanice, B.N. u svojstvu šefa smene i optuženi M.M., A.M. i A.H. u svojstvu policajaca koji su tokom patroliranja u okviru „A“ smene Policijske stanice za granični nadzor (SPMK) u Zubinom Potoku, od 2017. do 2. maja 2019. godine, u saizvršilaštvu sa okrivljenim D.V. koji se nalazi u bekstvu, s umišljajem zloupotrebili službenu dužnost i ovlašćenja.

U optužnici se navodi da su dozvoljavali i omogućavali krijumčarenje različite robe ilegalnim putevima poput: životinja, goriva, alkoholnih pića, bezalkoholnih i prehrambenih proizvoda iz Srbije na Kosovo i obratno, dok su službena lica vršila dužnost nadzora granice i puteva.

Oni su, kako navodi STRK, omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi okrivljenima D.I., B.R., M.R., Z.V. i drugim licima kao prevoznicima robe, izbegavajući kontrolu u vezi sa uvozom robe, u kom slučaju su naneli materijalnu štetu budžetu Kosova.

Takođe, prema STRK, ovih petoro okrivljenih je primilo različite iznose novca, da bi postupali suprotno od onoga što nalaže njihova službena dužnost i to za svako vozilo od 20 do 100 evra, odnosno 150 evra, od čega su deo ovog novca uzeli za sebe, dok je ostatak raspodeljen policajcima u smeni.

Za iste radnje optužen je O.K. u svojstvu vođe smene, R.M., D.S., D.K., J.D., Z.B., B.M., A.P. u svojstvu patrolnih policajaca iz smene B, SRMK u Zubinom Potoku i optuženi Z.R. u svojstvu vođe smene i K.S., R.K.. V.T., B.T., Lj.V., B.M. i B.L. u svojstvu patrolnih službenika smene C.

Zbog ovih radnji, STRK ih tereti u saizvršilaštvu za krivična dela „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „primanje mita“, zbog ovih radnji se za ista krivična dela tereti i vođa smene D, Nebojša Gogić.

Prema STRK-u, I.J., A.I, F.I., B.U., N.J., Dž.J., M.J., N.B., B.M., J.M. i S.I., optuženi su da su od 2017. do maja 2019. godine, u saradnji sa D.I. i B.R. koji su u bekstvu, prokrijumčarili životinje iz Srbije na Kosovo, izbegavajući carinsku kontrolu.

U optužnici se navodi da su optuženi M.J., N.B., B.M., J.M. i S.I. otputovali u Srbiju gde su kupili životinje, a zatim ih predali optuženim D.I. i B.R., koji su te životinje prokrijumčarili preko granice nezakonito u saradnji sa policijskim službenicima iz stanice Zubin Potok, za šta su usluge plaćane u iznosu od 50 do 60 evra po životinji.

Zatim, prema optužnici, optuženi I.J., A.I., F.I., B.U, N.J., Dž.J. su uzeli životinje sa farmi optuženih D.I. i B.R. i predali ih vlasnicima u selima sela Pasoma i Okraštica u opštini Vučitrn i u selu Sankovci u Glogovcu, gde su za prevoz ovih životinja dobijali 30-35 evra po životinji.

Prema STRK-u, samo za dva procesuirana slučaja, vrednost utaje za švercovanu robu je preko 5.000 evra, gde su isti nakon istrage od strane policije uhapšeni.

Za ove radnje, I.J., A.I., F.I., B.U., Dž.J., M.J., N.B., B.M., J.M. i S.I. optuženi su za krivično delo „krijumčarenje robe“, član 317. stav 1. u vezi sa članovima 81. i 31. Krivičnog zakonika.

Takođe, optuženi N.J. i F.I. terete se za krivično delo „nedozvoljeno držanje oružja“, jer je prilikom pretresa od strane policije kod optuženog J. pronađeno i oduzeto vatreno oružje AK-47, puška M-48, 12 metaka za automatsku pušku, 30 metaka za pušku M-48, jedan deo nastavka automatske puške.

U međuvremenu, kod optuženog Isufija policija je pronašla i oduzela lovačku pušku „Zastava“ i dva metka kalibra 12 mm, od oružja koje su dvojica optuženih neovlašćeno posedovali.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.