Pre 25 godina počela je bitka na Košarama

Pripadnici OVK su tada uz pomoć NATO avijacije i albanske vojske pokušali da zauzmu karaulu Košare, a potom naprave koridor za kopnenu invaziju iz pravca Albanije.
Image
Foto: J. Ćosin

Na današnji dan pre 25 godina počela je bitka na Košarama, kada su pripadnici OVK uz pomoć NATO avijacije i albanske vojske pokušali da zauzmu karaulu Košare, a potom naprave koridor za kopnenu invaziju iz pravca Albanije.

Napad je pokrenut u tri pravca prema vrhu Rase Košares, ka karauli Košare i prema vrhu Maje Glave.

Bitka je trajala sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, odnosno 10. juna 1999. godine.

Tokom dva meseca borbi poginuo je 21 oficir i podoficir, 50 vojnika na odsluženju vojnog roka, 13 aktivnih vojnika i 24 dobrovoljca, dok je ranjeno ukupno 256 boraca.

Prema podacima kosovskih vlasti, na Košarama je ubijeno 114 pripadnika OVK.

Osim OVK u napadu na Košare učestvovale su Oružane snage Albanije koje su artiljerijskom vatrom pružale podršku pripadnicima OVK na terenu, kao i letelice NATO koje su konstantno izviđale i bombardovale položaje Vojske Jugoslavije.

Košare su danas pusto selo uz samu granicu sa Albanijom, na obroncima Prokletija, do kog se stiže posle tri sata vožnje od Prištine. Kasarna je udaljena još skoro sat vremena hoda uskim stazama kroz gustu borovu šumu.

Srna/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.