Preminuo Abdulah Sidran

Bosanskohercegovački pesnik, pisac i scenarista kultnih filmova Sećaš li se Doli Bel i Otac na službenom putu Abdulah Sidran preminuo je danas u 80. godini, prenose mediji u BiH.
Image

Abdulah Sidran je nekoliko meseci bio je u teškom zdravstvenom stanju.

Sidran je uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao „vodeći dramaturg“.

Šezdesetih godina prošlog veka objavljivao je pesme i prozu, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ‘šezdesetosmaškom’.

Za svoje knjige poezije nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije “Sarajevski tabut“ nagrađena je priznanjem, Nagradom slobode, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na nemački, francuski, italijanski, objavljeni su u Austriji, Francuskoj, Italiji, a za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio je nagradu „Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo“.

Scenarista je filmova “Sjećaš li se Doli Bel“ i “Otac na službenom putu“, reditelja Emira Kusturice i Kuduz Ademira Kenovića. Bio je član Akademije nauka i umetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.