Prilužje: Obeležena seoska slava

Petrovske poklade se obeležavaju nedelju dana nakon praznika Svete Trojice. Inače, ovaj praznik je slava Prilužja. U crkvi Sv. Nedelje danas je služena liturgija, a u selu organizovana litija. Meštani ...
Image

Petrovske poklade se obeležavaju nedelju dana nakon praznika Svete Trojice. Inače, ovaj praznik je slava Prilužja. U crkvi Sv. Nedelje danas je služena liturgija, a u selu organizovana litija.

Meštani Prilužja okupili su se u crkvi Svete Nedelje kako bi obeležili seosku slavu.

Liturgiju je služio protojerej Milovan Kojić, koji je nakon pričešća krenuo sa vernim narodom u litiju.

„Danas prizivamo Duha Svetoga da uživotvori oni što smo posejali. Ujedno i da nam podari ono što nam je potrebno za spasenje. Treba da zahvalimo Bogu što nas je sačuvao od svake nevolje, podario zdravlje i zato u ovom hramu proslavljamo ime njegovo. Hodali smo danas po selu i uložili trud koji će Bog videti i nagraditi. Deca su prva hodala i nosila ikone, a njihova graja je nada da će u ovom selu uvek biti molitve“, rekao je Kojić.

Ovaj dan je poseban za sve Prilužane.

„Kako pamtim, ranije je bilo drugačije slavlje. Slavi se najviše zbog polja, da bi ga Bog čuvao od nevremena. Od prošle godine počeli smo da kružimo kroz selo“, kazao je meštanin Prilužja – Živorad Vuksanović.

Biti domaćin slave velika su čast i zadovoljstvo.

Veruje se da ovaj običaj donosi zdravlje i sreću, pa ostali vernici rado prihvataju domaćinstvo za narednu godinu.

„Za mene i moju porodicu ovo je jako bitno, ali i za celo selo. Litije su prošle godine, posle Drugog svetskog rata, prvi put krenule kroz selo. Prvobitno su liitije krenule pre 80-90 godina, kada je bila velika bolest u selu i Bogu hvala bolest je nestala. Danas je prelepo videti puno naroda, a najlepše je to što ima puno dece“, rekao je ovogodišnji kolačar Milan Kostić.

Naredne godine domaćin će biti Nikola Arsić.

„Kolačarstvo za mene i moju porodicu predstavlja šansu za bolje sutra za sve nas. Oko crkve nas Bog okuplja, oko crkve smo opstajali i opstaćemo ako Bog da“, rekao je Arsić.

U Prilužju danas živi oko 2.000 Srba.

Ovo je bila prilika da oni koji više ne žive u tom mestu, dođu i posete rodni kraj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.