Pripreme za Uskrs u Janjevu

Katolički vernici širom sveta obeležavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista. Hrvati u Janjevu uveliko se pripremaju za ovaj veliki praznik.
Image
Foto: RTK2

U Janjevu vlada posebna atmosfera, danas je Veliki petak, dan posta i nemrsa, prenosi TV RTK2.

Domaćice farbaju jaja i obavljaju ostale pripreme za Uskrs. Vrata svoga doma otvorila nam je Olga Gucić.

“Jutros sam stavila u lukovinu i ofarbala sam, nju najviše volim, to je prirodno, veliko je zadovoljstvo. Nije samo danas priprema, mi se 40 dana pripremamo za ovaj dan, dan kada je Isus stradao na križu, njegova smrt i sve to. Od starijih sam čula zašto se jaje farba, jer iz jajeta izlazi život-pile…Sutra spremamo pogaču, beli luk, so i sir i ta hrana se u 17.00 blagoslovi u crkvi i tri dana je imamo za doručak. Svi smo za stolom, to su doživljaji koji puno znače, tad je hrana posebno ukusna”, kaže Olga Gucić iz Janjeva.

Preostali Hrvati u Janjevu i ove godine dočekuju skromno jedan od najvećih praznika. Janjevački župnik don Mate Palić podseća da se Veliki petak obeležava u tišini i postu.

“Dan je tišine, muke Isusove, ali i smrti pa je u crkvi jedini dan u liturgiskoj godini kada nema mise, nego samo križni put Iiobredi Velikog petka, ima i sveta pričest, ali bez mise… Jaja se farbaju, nemamo običaje kao u pravoslavlju da prvo jaje bude čuvarkuća ili crveno, priprema se ko koliko može i koliko ima, nastojali smo i naši su nam pomogli iz Hrvatske iz Zagreba i naša vojska nešto, da se što bolje ljudi priprave i ne oskudevaju ni u čemu, jer što čovek ima-ono što da, to mu ostaje”, poručio je don Mate Palić.

Janjevo oživi tokom praznika, jer se raseljeni vraćaju da u svoj zavičaj provedu praznik.

“Jako malo nas živi, ostalo nas je 135 Hrvata i još Albanaca katolika. Crkva će ovih dana biti puna, već su neki pristigli, moji sestra, zet i nećak su na putu za Janjevo, svakako te običaje nakon mnogo godina, kako se slavilo u Janjevu, da dođu i slave ovde. Neki su pristigli, neki će danas doći, neki sutra, uglavnom Uskrs i Uskrsni ponedeljak žele biti ovde da proslave te običaje …”, kaže don Mate Palić.  

U crkvi Svetog Nikole sutra je u 17.00 Blagoslov uskršnjeg jela, u 23.30 Blagoslov ognja i oko ponoći usklikom aleluja počinje Uskrs. Na dan Uskrsa, u 9 sati biće služena misa na albanskom, a u 11 sati svečana sveta misa i u 18.00.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.