Promocija knjige Rastka Šejića ove sedmice u Gračanici, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici

Knjiga „Kada plivaš“ autora Rastka Šejića biće promovisana ove sedmice u Gračanici, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Šejić se se sa svojom knjigom gračaničkoj publici predstaviti u sredu 15. maja u Domu kulture „Gračanica“ u 20.00 časova.

Pored autora, u programu učestvuju novinarka Ivana Vanovac i književnik Aleksandar Dunđerin.

Boka Kotorska već vekovima očarava umetnike svojom neopisivom lepotom. Od nezaboravnih Šantićevih stihova do savremenika, ova regija ostaje neiscrpno vrelo inspiracije. Poema „Kada plivaš“ predstavlja duboko ukorenjen odnos sa Bokom. Kroz ovu geopoetsku knjigu, Šejić stvara sakralni ritual plivanja kao put ka harmoniji sa prirodom i samim sobom, istovremeno živo dočaravajući tranzicione i mentalitetske izazove, tonom „melanholičnog aktiviste“ i „talentovanog plivača“, kako je to kritika nazvala. U poemi „Kada plivaš“ koju su zajednički objavili „Matica Boke“ iz Tivta, „Prometej“ iz Novog Sada i udruženje „Šta hoćeš?“ „pesnik je snažno dočarao plivanje kao jedan vid umetnosti, koja zahteva talenat. More je tu kao vid beskonačnosti, asocira na Gilgameša i pitanje čovekove prolaznosti. Dobro je dozirana ravnoteža između lirskih momenata i epike“ piše književnica i književna kritičarka Dragana Todoreskov. A književnik Vladimir Kopicl, ističe da „Šejićeva zbirka „Kada plivaš“ svojevrsno je živo i angažovano tekstualno ogledalo koje verbalno čisto i smisaono jasno reflektuje, razlaže i kritički sintetiše aktuelne slike tehnološki i spektakularno razdešenog sveta sadašnjice.“

Rastko Šejić je reditelj, višestrani umetnik, novinar i putopisac. Master ekonomije po obrazovanju. Tokom devedesetih idejno je kao šef marketinga, predvodio pokrete za demokratizaciju društva – Studentski protest 1996/97, za koji je osmislio slogan „Beograd je svet“, značenjski znak Pravo, sijaset letaka i uličnih akcija, kao i Studentski pokret „Otpor!“ u periodu 1998/99, čiji je bio idejni tvorac. Pored toga, vodio je i nekoliko nacionalnih kampanja nevladinog sektora. Radio je kao ratni reporter VIN-a Gordane Suše, bio asistent na stručnim ekonomskim predmetima na fakultetu, arhitekta veb sajtova, agent svetskih rege bendova za Istočnu Evropu… Autor je dokumentarnih TV serija „Na veslu priča“, „Odliv mozgova“, „Svetski“, „Boka pomorska“, „Devojke iz sedamdesetih“, „ArheologIja“, kao i niza dokumentarnih filmova i video spotova. Šejiću je 2022. godine dodeljena Velika gramata Društva književnika Kosova i Metohije, a njegov film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“ osvajio je prvu nagrade na međunarodnom festivalu Grafest 2021. godine.

Nakon Gračanice, zbirka „Kada plivaš“ biće promovisana i u Zubinom Potoku 16. maja, u Domu kulture „Stari Kolašin“ u 19.00 časova i Kosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u 20.00 časova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.