Promocija knjige „Rusi, Kosmet i vreme“ sutra u Gračanici

Promocija knjige „Rusi, Kosmet i vreme“ autorke Radmile Todić Vulićević, biće održana sutra 27. februara, u Domu kulture „Gračanica“.
Image
Foto: Dom kulture "Gračanica"

Knjiga je, zapravo, zbornik u kojem je njegov sastavljač Radmila Todić Vulićević uspela da sakupi živa sećanja savremenika i potomaka o pojedinom ruskom migrantu, ili o sudbini jedne ruske porodice u Rusiji ili na Kosmetu.

Na Kosovu se posle Oktobarske revolucije naselilo nekoliko stotina Rusa različitog socijalnog sastava intelektualaca, seljaka, plemstva i posednika.

Oni su umnogome pomogli razvoj Kosova, gradili su pruge, mostove, zgrade, hidroelektrane i termoelektrane, osnivali dispanzere, veterinarske stanice.

Bili su profesori koji su školovali generacije intelektualaca koji nikada nisu zaboravljali svoje ruske učitelje…

„Prošlo je već sto godina od prvih naseljavanja ruskih izbeglica u naše krajeve, a Radmili Todić Vulićević je pošlo za rukom da sakupi toliko svedočenja savremenika i potomaka većinom već potpuno asimilovanih. Kao autor sastavljač ovog zbornika ona je načinila pravi podvig. Uspelo joj je pronaći, zapisati i sistematizovati vrednu građu, koja na specifičan način iz jedne neočekivane vizure oslikava život pojedinca ili ruske porodice, njihovog egzodusa u nepoznato, težnju da se pronađe rodbina koja je ostala u Sovjetskoj Rusiji, njihovu čežnju za rodnim krajem i ponovnim susretom sa njim, makar na kratko „turistički“, makar svesni da se tokom godina taj kraj u korenu promenio… Dirljivo je da su, posle neostvarenih snova svojih očeva, njihova deca preduzimala ta daleka putovanja i tragala za rođacima“ – navodi se u recenziji Alekseja Arsenjeva.

O knjizi će govoriti: Aleksandar Gudžić istoričar, Marko Marković direktor Arhiva Kosova i Metohije, mr Živojin Rakočević direktor Doma kulture „Gračanica“ i autorka.

Moderator promocije biće Sara Milanović.

Događaj počinje u 19.00 časova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.