Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Računajte na nas“, „Ostavke“ – poruke sa protesta „Srbija protiv nasilja“

Širom Srbije održani su protesti „Srbija protiv nasilja“. Protest u Beogradu počeo je u 18 časova, bilo je obraćanja ispred Skupštine, a zatim je kolona građana otišla do Autokomande, gde ...
Image
Foto: N1

Širom Srbije održani su protesti „Srbija protiv nasilja“. Protest u Beogradu počeo je u 18 časova, bilo je obraćanja ispred Skupštine, a zatim je kolona građana otišla do Autokomande, gde je blokiran saobraćaj. Protest je završen u 21 čas. Okupljanja građana bilo je i u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu, Šapcu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Kuršumliji. Osim šetnje, organizovane su i blokade saobraćajnica.

„Pandorina kutija se otvorila“

Citatom „Ko je imao sreće da se ovo jutro probudio u Beogradu može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu“, obratila se studenkinja Medicinskog fakulteta Mija Purić na protestu u Beogradu.

„Čovek često pomisli da su sve reči ovog sveta izgovorene i bi bilo apsurno ponavljati ih posebno u momentima poput ovog kada sada sve što biste rekli deluje beznačajno. Hvala vam na ovim pobunama, samo zajedništvom možemo doći do rezultata. Pandorina kutija se otvorila. Tragedije koje su se desile početkom maja su nas probudile. Studenti su u ovoj borbi sa svima vama. Šetamo sa vama već osam nedelja i šetaćemo koliko god je potrebno jer 19 žrtava ne sme da bude zaboravljeno“, kazala je Purić.

Banjac: Srbija staje zbog ugašenih života

„Ove sedmice premijerka naše države poručila nam je iz Skupštine da možemo da skratimo priču. Ona kaže da neće predložiti smenu Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina. Pa da skratimo priču i mi. Poručujemo da nećemo odustati i da ćemo istrajati do kraja. A zato će Srbija morati da stane. Srbija staje zbog 19 prerano ugašenih života“, izjavio je radio voditelj Smiljan Banjac.

„Građani nisu samo nema posmatračka arena i publika“

„Beograd nije Srbija. Očito da je potreba kako ulazimo u vremenski test pred godišnje odmore, vrlo je važno da se zahtevi legitimišu, u razumnoj meri formi realizuju i da se ovom masovnošću i širinom podrške pokazuje da je to fenomen koji neće nestati. Od protesta koji je reaktivan ka pokretu koji produkuje alternative i nude promenu. To je korak koji treba napraviti“, izjavio je za N1 profesor Zoran Stojiljković.

Ako možemo govoriti o kulturi nasilja, primitivizma, neodgovornosti, stvorila se neka vrsta dostojanstvene odlučnosti da se tome stane na put, kazao je.

„Građani nisu samo nema posmatračka arena i publika i oni počinju polako da detektuju probleme“, izjavio je Stojiljković.

Ćuta: Važno da se protest širi na manje sredine

Lider pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je na protestu „Srbija protiv nasilja“ da građani i organizatori tih okupljanja ostaju pri zahtevima i istakao značaj širenja protesta na manje sredine u Srbiji.

Jovanović je na osmom protestu u Beogradu rekao da je tokom dana bilo organizovano najmanje 10 okupljanja širom Srbije i dodao da se on nada da će ih biti i 20.

Studenti su se obratili na kraju protesta u Beogradu. Najpre su ponovo pročitani zahtevi, a potom je jedan od njih pozvao okupljene da se mirno raziđu.

„Ja vas pozivam da se mirno raziđemo, danas smo ispunili svoju misiju, ispunii smo dogovoreno, zastali smo, i Srbija je stala zato što smo mi bili ovde i zato što su hiljade ljudi šetale u svojim gradovima. I vidimo se iznova i iznova, dok zahtevi ne budu ispunjeni“, poručili su.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.