Rektorski kolegijum: Odluka o ukidanju platnog prometa ugrožava opstanak Univerziteta i čitavog srpskog naroda

„Ukoliko diskriminatorna odluka Prištine o ukidanju platnog prometa ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak našeg Univerziteta i čitavog srpskog naroda.“
Image
Foto: Kontakt Plus

To je konstatovano na današnjoj vanrednoj sednici rektorskog kolegijuma Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Naglašeno je da Univerzitet, kao državna institucija, ima ključnu ulogu u očuvanju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

„Univerzitet je uvek delio sudbinu naroda, pa je na kraju, kao i 200.000 Srba, prognan iz Prištine. Od tada, ovo su najteža vremena i za nas i za naše studente“, kazao je rektor prof. dr Nebojša Arsić, prenoseći zaključke sa sednice rektorskog kolegijuma.

Odlukom o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, dodaje rektor Arsić, nastoji se da institucije koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture – budu ugašene.

Rektorski kolegijum je ujedno podsetio da je sredinom prošle godine sadašnji gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Erden Atić, zaustavio izgradnju zgade Univerziteta.

„To pokazuje da nekome smeta obrazovanje visokih stručnih kadrova.“

Gde to još postoji da se političkom odlukom zabranjuje unapređenje uslova za rad studenata i nastavnika, pitaju.

Navode takođe da svaki upisni rok prate problemi koje izazivaju institucije iz Prištine.

„Čime se pokušava da se studenti odvrate od upisa na naš Univerzitet“, navode.

Poručuju da se radi o funkcionisanju institucije koja nema alternativu i koja, kako navode, uspešno opstaje u nemogućim uslovima.

„Kako će se isplaćivati plate, kako će se prijavljivati ispiti, plaćati školarine, kolokvijumi, diplomski i master radovi, odbrane doktorskih disertacija. Kako će se vršiti uplate za bilo koju svrhu ako se ukida isplata plata, penzija i stipendija“, takođe su upitali.

Shodno tome, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, traži reakciju demokratskog i civilizovanog sveta.

„Primena odluke o ukidanju dinara vodi u egzodus i nestanak našeg naroda pred očima sveta. Čitav civilizovani svet mora da ustane protiv ovoga“, poručuju.

Univerzitet je ujedno podržao odluku rukovodstva Srbije, predsednika i vlade – da se pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravlja o ovom pitanju, zaključeno je na današnjem sastanku rektorskog kolegijuma.

U okviru Prištinskog univerziteta, funkcionište deset fakulteta i tri nivoa studija. Prema zvaničnim informacijama, obrazovanje stiče oko 9.000 studenata, a prihode ostvaruje 1.123 univerzitetskih radnika.

Centralna banka Kosova (CBK) donela je uredbu da se od 1. februara gotovinska plaćanja i platne transakcije obavljaju isključivo u evrima, uz prelazni period za građane, kako bi se, kako su naveli, prilagodili izmenama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.