RSE: Lajčak kaže da Kosovo nije odbilo susret sa Srbijom, novi moguć naredne nedelje

Naredni susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine biće održan sledeće nedelje, nezvanično saznaje Radio slobodna Evropa (RSE).
Image
Foto: facebook.com/MiroslavLajcak

Kao okvirni datum za ovaj sastanak izvori RSE  spominju 16. novembar.

Naime, specijalni predstavnik Evropske unije (EU), Miroslav Lajčak je prošle nedelje najavio da će ubrzo sazvati susret na nivou glavnih pregovarača.

Potom se oko ovog oglasio i glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković koji je rekao da je planiran sastanak otkazan jer je to, prema njegovim rečima, odbila kosovska strana.

Međutim, ovo negira sam Miroslav Lajčak.

U pisanoj izjavi za RSE on je objasnio da se svi sastanci u okviru dijaloga sazivaju na datume koji su pogodni za obe strane, te da se datumi objavljuju tek kada obe strane potvrde da prihvataju.

Lajčak potvrđuje da je postojala ideja da se sazove sastanak glavnih pregovarača ove nedelje, odnosno 7. novembra.

„Kosovska strana je iznela veoma validan i relevantan zahtev za odlaganje sastanka koji je fasilitator, EU, prihvatio. Na fasilitatoru je da utvrdi koji su zahtevi i razlozi koje su strane dale u vezi sa organizacijom sastanaka validni i relevantni“, istakao je Lajčak u pisanoj izjavi za RSE.

I on je potvrdio da već postoji saglasnost za naredni susret glavnih pregovarača, ali nije otkrio tačan datum. On je samo nagovestio da će se razgovarati o narednim koracima u procesu normalizacije i implementacije obaveza strana u dijalogu.

Specijalni evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine liderima opozicije u Prištini je preneo da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u skladu sa kosovskim ustavom.

Dok su lideri dve druge opozicione partije sa kojima se specijalni izaslanik Miroslav Lajčak sreo 7. novembra u Prištini rekli da im nije pokazan nacrt statuta, Haradinaj je izjavio da je imao uvid u dokument.

To su, međutim, demantovali izvori RSE u Briselu, navodeći da ih je Lajčak samo usmeno informisao o dokumentu, ali ne i dao papir na uvid.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.