Šalja se nije izjasnio o optužbama pred Specijalnim sudom

Jedan od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova, Hadži Šalja, danas se prvi put pojavio u Specijalnom sudu u Hagu, gde se nije izjasnio ni da je kriv ni da je nevin po tri tačke optužnice.
Image
Foto: N1/Zana Cimili

Jedan od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova, Hadži Šalja, danas se prvi put pojavio u Specijalnom sudu u Hagu, gde se nije izjasnio ni da je kriv ni da je nevin po tri tačke optužnice.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu Šalju tereti po tri tačke optužnice: pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnom pretnjom, pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti kroz učešće u zajedničkoj akciji grupe i za zastrašivanje tokom krivičnog postupka.

„Ne mogu da se izjasnim danas, ostavljam to za sledeću sednicu“, rekao je Šalja na sednici održanoj popodne 13. decembra.

Prema navodima suda, optužnicu protiv Hadži Šalje potvrdio je 4. decembra 2023. godine sudija za prethodni postupak.

Šalja je potvrdio da je prihvatio optužnicu na jeziku koji razume.

Uhapšen je 11. decembra, a dan kasnije prebačen u pritvorski centar u Hagu.

Šalji je određen branilac staratelj, do imenovanja konačnog branioca.

Šta se kaže u javnoj optužnici protiv Hadži Šalje?

Šalja je optužen za pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti putem ozbiljnih pretnji, pokušaja ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti kroz učešće u zajedničkoj akciji grupe i za zastrašivanje tokom krivičnog postupka, rekao je sudija u sredu na sednici prethodnog postupka Nikola Giju.

Prema navodima optužnice, Šalja je u periodu od 5. do 12. aprila 2023. godine, zajedno sa Sabitom Januzijem i Ismetom Bahtijarom (obojica optuženi od Specijalnog), kontaktirao svedoka.

U optužnici se navodi da su se, odvojeno, sastajali sa svedokom, u dva navrata, „da bi ga ohrabrili da povuče iskaz, ili da ne svedoči u zvaničnom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući ozbiljne pretnje ili obećanja koristi“.

Ovakvo ponašanje pokazuje da je Šalja imao nameru da zastraši svedoka 1 i da ometa službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službenih dužnosti, navodi se u optužnici.

Takođe je uhapšen bivši gradonačelnik Mališeva Isni Kilaj pod sumnjom za ometanje pravde.

U međuvremenu, u oktobru su uhapšeni i prebačeni u pritvorski objekat u Hagu Sabit Januzi i Ismet Bahtjari, koji su, prema pisanju Specijalnog, optuženi za „zastrašivanje i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti, uključujući i teške pretnje“.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.