Sanja Đokić, Ivan Miljković i Žarko Joksimović dobitnici godišnjih nagrada UNS-a na Kosovu

Sanja Đokić, Ivan Miljković i Žarko Joksimović dobitnici godišnjih nagrada UNS-a na Kosovu.
Image
Foto: Kim

Novinarske nagrade uručene su im danas u Gračanici. Dodeli je prisustvovao i šef misije OEBS-a na Kosovu, Majkl Devenport. Istakao je da su novinari ponekad izloženi političkim pritiscima al ii ugroženoj bezbednosti.

Novinarka i urednica portala medijacentar.info Sanja Đokić, glavni i odgovorni urednik portala Riznica Ivan Miljković i dokumentarista Žarko Joksimović ovogodišnji su dobitnici novinarskih nagrada koju dodeljuje ogranak Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu.

Godišnju nagradu u oblasti štampanih i onlajn medija žiri je odlučio da dodeli Sanji Đokić, za pisanje i uređivanje grupe tekstova.

„Pisanjem i uređivanjem tekstova koji se odnose na uzurpaciju društvene imovine u Čaglavici i nelegalnu gradnju objekata na teritoriji opštine Gračanica, autorka je ukazala na važan problem sredine u kojoj radi na vrlo profesionalan način, dajući jedinstveni pečat svojim tekstovima. Aktivnim pisanjem, istrajnošću istraživačkog novinarstva i prenošenjem informacija o ovoj veoma važnoj temi doprinela je aktiviranju opštine Gračanica na rešavanju ovog problema, što je i zadatak novinara“, navodi se u obrazloženju žirija.

Tročlani žiri odlučio je da nagradu u kategoriji radijskog novinarstva dodeli uredniku portala Riznica Ivanu Miljkoviću, za radijsku emisiju „Kad reč iskoči od srce“.

Prema oceni žirija, „Kada reč iskoči od srce“ obrađuje zanimljivu temu veoma profesionalno i kreativno, sa adekvatnim sagovornicima, stručnim licima, ali i onima koji „žive“ ovaj dijalekt. Priča počinje iz škole, koja je čuvar našeg jezika. U obrazloženju žirija dodaje se da je u emisiji odličan izbor muzike, kao i sagovornika, te da ona ima istaknuti autorski pečat.

Žiri je doneo odluku da u kategoriji televizijskog novinarstva nagradu dodeli dokumentaristi Žarku Joksimoviću, za dokumentarni zapis „Gora nije sama“.

Žiri je ocenio da je dokumentarni zapis „Gora nije sama“, „zapravo, jedina prava dokumentarna priča među pristiglim radovima“.

„Vidljivi su profesionalan pristup tematici, ali i samom novinarskom angažovanju i utkano dugogodišnje iskustvo autora. Kreativnosti ne manjka. Odličan je i adekavatan izbor muzičkih tema. Kvalitet slike je odličan, a vidljiv je i snimateljski trud da isprati i slikom dočara svaki deo priče. Dokumentaracem se šalje više poruka, on promoviše znanje, donosi priču o tradiciji i običaju Goranaca, o očuvanju identiteta, rodoljublju i neraskidivim vezama s mestima iz kojih „vučemo“ poreklo. Uložen je ogroman trud autora, koji priču beleži dugo, kroz tri godišnja doba, na velikom broju lokacija što donosi posebnu dinamiku emisiji“, naveo je žiri.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Predrag Rava, Milan Vlajić i Zoran Maksimović.

UNS-ov ogranak na Kosovu i Metohiji godišnje novinarske nagrade dodeljuje drugu godinu zaredom.

Prošle godine nagrade su dobili: urednica portala „Gračanica onlajn“ Anđelka Ćup, snimatelji „Nju presa“ Jovica Karadžić i Nebojša Đokić, novinarka „Radija KiM“ Aleksandra Arsić i novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.