Saracin i Kurti o bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Specijalni nemački izaslanik za zapadni Balkan Manuel Saracin i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarali su danas u Prištini o bezbednosnoj situaciji i poslednjim dešavanjima u regionu.
Image
Foto: kryeministri.rks-gov.net

Kurti je preneo nemačkom diplomati da su nakon oružanog sukoba u Banjskoj koji se dogodio 24. septembra “nastavljena destabilizujuća dejstva Srbije duž granične linije sa Kosovom”.

U saopštenju Kurtijevog kabineta piše da je kazao Saracinu da “dokazi prikupljeni tokom istrage dokazuju direktnu umešanost institucija Srbije u akt agresije na Kosovo”.

Kosovski premijer je rekao nemačkom izaslaniku za zapadni Balkan da “Srbija treba da za to bude sankcionisana”.

„Nakon neuspeha oružanog napada paravojnih formacija na čelu sa Milanom Radoičićem, pohod i razmeštanje srpskih trupa duž granice sa Kosovom bio je sledeći korak Srbije koja je imala nameru da ugrozi teritorijalni integritet Kosova i izvrši agresiju“, naveo je Kurti u razgovoru sa Manuelom Saracinom.

Kurti je saracinu kazao i da “Kosovska policija kroz vršenje svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja ostaje angažovana i posvećena garantovanju bezbednosti svim građanima u opštinama na severu, a u saradnji sa međunarodnim partnerima i saveznicima”.

Izrazio je zahvalnost Saracinu na pomoći i podršci Nemačke Kosovu, stoji u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi i nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode.

Ovo je drugi put u poslednjih nedelju dana da se Zaracin i Kurti sastaju u Prištini. Prvi sastanak nemačkog izaslanika sa Kurtijem usledio je u ponedeljak, 25. septembra, dan nakon tragičnih događaja u Banjskoj.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.