Sentić: Zajednice u institucijama po skupštinskoj formuli, sve ostalo neprihvatljivo

Sve zajednice moraju biti zastupljene u kosovskim institucijama i javnim preduzećima prema formuli zastupljenosti poslanika u Skupštini Kosova.
Image
Foto: Fejsbuk, Srđan Sentić

Ovo je danas poručio zamenik kosovskog ombudsmana Srđan Sentić.

Sentić je upozorio da se sve ispod ove formulacije može smatrati neprihvatljivim u smislu inkluzivnosti i dobre volje u rešavanju pitanja jednake zastupljenosti zajednica na svim nivoima i u svim institucijama i javnim preduzećima.

On je naveo da treba uzeti u obzir i zastupljenost hrvatske i crnogorske zajednice, koje nisu prepoznate kao ustavna kategorija zajednica, ali su priznate kroz Zakon o zaštiti i unapređenju prava zajednica i njihovih pripadnika.

Sentić je pozdravio odluku kosovske vlade da ponovo pokrene proces ravnopravne zastupljenosti nevećinskih zajednica.

“Nadam se da će ovoga puta nepravda prema pripadnicima nevećinskih zajednica, koji su često nedovoljno zastupljeni i na nižim pozicijama u mnogim institucijama, biti ispravljena na konkretniji način, a ne ostati samo na deklaracijama i proklamacijama kao prethodnih godina”, rekao je Sentić.

Međutim, zbog činjenice da nemamo jasne podatke o stanovništvu, niti ćemo ih imati u dogledno vreme, koji bi mogli da posluže kao referenca za procenu zastupljenosti zajednica na svim nivoima u svim institucijama, moraju se utvrditi kvote, na osnovu Ustava i zakonske definicije principa potpune inkluzivnosti (vertikalne i horizontalne), smatra on.

Zastupljenost nevećinskih zajednica među osobljem javnih službi i javnih preduzeća na svim nivoima mora biti proporcionalna zastupljenosti nevećinskih zajednica u Skupštini Kosova, po sistemu garantovanih mesta za pripadnike nevećinskih zajednica. u Skupštini, u skladu sa članom 64(2) Ustava, istakao je.

U tom pravcu je naveo da pripadnici nevećinskih zajednica – 16,67%, koji su raspoređeni na sledeći način:

Pripadnici srpske zajednice – 8,33%

Pripadnici bošnjačke zajednice – 2,5%

Pripadnici turske zajednice – 1,66%

Pripadnici romske zajednice – 1,12%

Pripadnici zajednice Aškalija – 1,12%

Pripadnici egipatske zajednice – 1,12%

Pripadnici goranske zajednice – 0,84%.

Vlada Kosova je juče donela odluku o formiranju komisije kako bi pokrenula proces ravnopravne zastupljenosti nevećinskih zajednica u kosovskim institucijama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.