Sezonski grip prelazi prag epidemije, potreban oprez

Kosovsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj obolelih od sezonskog gripa početkom 2024. godine u porastu i da se prelazi prag epidemije, pozivaju građane na oprez.
Image
Foto: Ministarstvo zdravlja, FB

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da u slučaju pojave simptoma sezonskog gripa treba odmah posetiti porodičnog lekara.

„Prema poslednjim podacima zdravstvenih ustanova, intenzitet sezonskog gripa prema broju prijavljenih slučajeva za prvu nedelju 2024. godine, javlja se sa većom cirkulacijskom aktivnošću i u odnosu na prethodnu nedelju je povećan i prevazilazi epidemijsji prag. Zbog toga apelujemo na povećanu budnost. U slučaju simptoma gripa, obratite se lekaru za savet i odgovarajući tretman“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi Ministarstvo zdravlja, grupe poput zdravstvenog osoblja, trudnica, dece, starijih i osoba sa oslabljenim imunitetom treba da vode posebnu brigu tokom sezone gripa i da se vakcinišu.

„Vakcinacija – ostaje najefikasnija zaštita. Već u oktobru 2023. Ministarstvo zdravlja je obezbedilo 85.000 doza sezonske vakcine. Vakcinacija je najbolja zaštita od gripa. Vakcinišite se jednom da biste bili zaštićeni tokom cele sezone kada je grip najizraženiji“, navodi se u saopštenju.

Kako bi se zaštitili od gripa savetuju pokrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašlja, praktikovanje higijene ruku i izbegavanje bliskih kontakata sa obolelima, ako ste oboleli treba ostati kod kuće kako bi se sprečilo dalje širenje i navode važnost zdrave ishrane sa više tečnosti, unosa vitamina i dovoljno sna.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.