18:15, 04.05.2022 Izvor: Kosovapress, Radio Kontakt Plus

Šolc: Cilj dijaloga sveobuhvatan i trajan sporazumCilj dijaloga trebalo bi da bude sveobuhvatan sporazum, koji uključuje i priznanje Kosova, jer bi to otvorilo put ka evropskoj perspektivi, poručio je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za štampu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem sa kojim se prethodno i sastao. Od Kurtija je zatražio konstruktivnost u dijalogu, prenosi Kosovapress.

solc

Foto: Tviter nalog Aljbina Kurtija

„Cilj Briselskog dijaloga je sveobuhvatan i trajan sporazum između dve zemlje koji otvara perspektivu EU i doprinosi regionalnoj stabilnosti. Podsticao sam Aljbina Kurtija na konstruktivnu saradnju u pregovorima. Na kraju krajeva, radi se o dobrobiti za narod Zapadnog Balkana u celini... Napredak je neophodan i to će funkcionisati samo kroz konkretne sporazume koje obe zemlje moraju da postignu, a ovde ima mnogo detalja... To su teme koje zahtevaju kratke ili duge strategije, ali ovde treba brzo napredovati“, rekao je Šolc.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kurtijem najavio posetu Kosovu. Nije naveo datum za liberalizaciju viznog režima, dok je poziciju Kosova nakon napada Rusije na Ukrajinu ocenio kao pozitivnu. 

„Sada se mora postići dalji napredak u liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Savezna vlada je to postavila kao cilj u koalicionom sporazumu, za to sam posvećen u EU... Što se tiče vremenskog perioda, ne možemo o tome govoriti, jer zavisi od drugih organa, ali smo zainteresovani da se to dogodi ubrzo," rekao je.

Šolc je najavio da će u drugoj polovini 2022. godine uputiti poziv liderima Zapadnog Balkana da ožive Berlinski proces.

„Nemačka je godinama angažovana u ovom pravcu. To je ono što želim da uradimo zajedno sa svojim partnerima da oživimo ovaj proces pozivom u drugoj polovini godine. Najvažniji aktuelni projekat šest zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta. Ovde se nadam da ću brzo moći da postignemo četiri važna sporazuma za slobodno kretanje ljudi, priznavanje profesionalnih diploma. Kao što vidite, imali smo mnogo tema i drago mi je što ću ih nastaviti u poseti Prištini“, dodao je on. 

Kurti: Dijalog da se usredsredi na međusobno priznanje

„Dijalog treba da bude fokusiran na uzajamno priznavanje, odnosno ne na priznavanje koje dolazi na kraju dugog procesa, već kao dijalog sa uzajamnim priznavanjem u središtu. Naš stav i uverenje je da uzajamno priznanje treba da bude u centru, a ne na kraju. Posvećeni smo tome da se krećemo brzo i da imamo konkretne rezultate i da mnogo sarađujemo“, rekao je kosovski premijer, Aljbin Kurti. 

Ocenio je da na Zapadnom Balkanu postoji faktor kojim "diriguje Kremlj" koji "predstavlja pretnju miru i bezbednosti".

"Ne plašimo se, ali smo budni i pažljivi. Iako Kosovo nije u NATO-u, NATO je na Kosovu, iako Kosovo nije u EU, EU je na Kosovu“, rekao je Kurti. 

Naveo je i da Kosovo ne podržava alternative Berlinskom procesu.

„Pozdravljamo sve regionalne inicijative i smatramo ih korisnima kada imamo EU unutar kao vrednost i takođe aktivnog učesnika. Ne pozdravljamo sve druge paralelne inicijative koje žele da otvore Balkan silama sa istoka ili severoistoka i smatramo ih nepotrebnim“, rekao je on.

Kurti je pred nemačkom kancelarom zatražio da jednostranu nezavisnost Kosova prizna pet zemalja EU koje to još uvek nisu učinile.
Tagovi: Aljbin KurtiNemačkaBriselski dijalogKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije