Španski ministar: Prihvatanje pasoša ne znači priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova, EU i saradnje Španije Hose Manuel Albares ponovio je da prihvatanje pasoša Kosova ne znači priznanje, kao i da je ta tvrdnja "podvala" opozicione španske Narodne partije.
Image
Foto: Profimedia

Hose Manuel Albares je u intervjuu za Periodiko de Espanja rekao da Španija ne može da se pretvara da „takozvano Kosovo ne postoji, ali da to ne znači da priznaje njegov suverenitet“.

„Ta teritorija je u okviru Zapadnog Balkana i ide na samite Evropske unije sa Zapadnim Balkanom. Ne možemo da se pretvaramo da ne postoji. Ali to ne znači da priznajemo njen suverenitet. To nije korak ka priznanju Kosova, to nije prva podvala PP. Zamolio bih PP da prestane sa objavljivanjem obmana za koje zna da su obmane“, rekao je Albares.

Objasnio je i da je Španija jedna od pet zemalja članica Evropske unije koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, a koje su prihvatile te pasoše.

Španska Narodna partija (PP) je nedavno zatražila objašnjenje od Albaresa da li je ta zemlja promenila stav o pitanju KiM, kao i da li je na odluku o prihvatanju pasoša uticao pritisak investicionih partnera premijera Španije Pedra Sančeza.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.