Specijalci izveli akciju hapšenja u centru severnog dela Mitrovice, suzavac, sirene, skandiranje protiv Vučića

Specijalci Kosovske policije izvršili su akciju hapšenja u centru severne Mitrovice.
Image
Fotografije: Radio Kontakt Plus

Vest se ažurira

16.30 – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izjavio je da je danas uhapšeni M.M. uhapšen po “ličnom Kurtijevom nalogu”. Petković je podcrtao da je M.M. istaknuti sportista, trener kik-boks kluba, da nema kriminalni dosije i da nije kriminalac. Detaljnije u posebnoj vesti.

15.50 – Na glavnoj raskrsnici u Bošnjačkoj mahali, koja vodi prema istočnom mostu, trenutno su stacionirana četiri vozila regularne KP, jedno vozilo KFOR-a i dva oklopna vozila specijalne jedinice KP, javlja nam reporter sa lica mesta. Tu su zamenik komandira regionalne policije na severu Kosova Veton Eljšani, kao i predstavnik KFOR-a, koji je bio glavni pregovarač tokom događaja u Zvečanu 29. maja. Niže na mostu, nalazi se jedno vozilo regularne KP i EULEX-a, a na jugu, kod ETC-a, stacionirana su tri oklopna vozila specijalne jedinice i jedno vatrogasno. Saobraćaj se odvija normalno. Na raskrsnici kod Tehničke škole, okupljena je manja grupa građana. Ambulantna vozila su se u međuvremenu povukla, kao i vatrogasno.

15.35 – Kako nam javlja reporter sa lica mesta, građani koji su bili okupljeni u ulici Knjaza Miloša, polako se razilaze. Na pitanje novinara o narednim koracima, glavni poverenik „Pokreta za odbranu KiM“, Nebojša Jović, rekao je da će javnost biti blagovremeno obaveštena, koju će, kako se obavezao, obavestiti preko medija.

14.47 – Glavni poverenik „Pokreta za odbranu KiM“, Nebojša Jović, predložio je da se predstavnicima Srpske liste da rok od 15 minuita da se obrate građanima i obaveste ih o narednim koracima. Okupljeni su ovaj predlog pozdravili. U suprotnom, najavljen je odlazak do sedišta Srpske liste u centru grada.

14.32 – Ugostiteljski i trgovinski objekti u severnom delu Mitrovice su zatvoreni. Matura za đake mitrovičke Gimnazije, koja je bila zakazana za 16.30, otkazana je.

14.30 – Okupljeni građani traže od predstavnika kabineta predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića da se on i članovi Srpske liste obrate građanima kako bi ih informisali o narednim koracima, saznajemo sa lica mesta.

14.15 – Građani okupljeni na raskrsnici kod Tehničke škole uzvikivali su u više navrata „izdaja“; „Vučiću *ederu“, kao i nadimak danas privedenog Srbina u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Među okupljenima nisu vidljivi čelni ljudi Srpske liste.

13.52 – Sirena za uzbunu se više ne čuje. Pod rotacijom i sirenom je u jednom trenutku bilo samo jedno ambulantno vozilo, što se u međuvremenu takođe ne čuje.

13.25 – Kako javlja naš reporter sa lica mesta, u Bošnjačkoj mahali trenutno je stacionirano desetak oklopnih vozila specijalne jedinice Kosovske policcije. Sirene za vazdušnu opasnost se neprestano oglašavaju. Građani su i dalje okupljeni na raskrsnici koja vodi ka Bošnjačkoj mahali.

13.21 – Svečlja: Uhapšen jedan od organizatora napada na pripadnike KFOR-a

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, saopštio je da je Kosovska polciija danas u severnom delu Mitrovice uhapsila, kako tvrdi, jednog od “vođa kriminalne grupe Civilne zaštite”, M. M, saopštivi njegovo puno ime i prezime.

“Isti je bio i glavni organizator napada na snage KFOR-a i Kosovsku policiju u Zvečanu”, tvrdi Svečlja.

Kako navodi, prilikom ovog hapšenja, napadnuti su pripadnici Kosovske policije, pri čemu su, dodaje, trojica lakše povređena.

“Kao što sam kontinuirano naglašavao, prošlo je vreme kriminalnih bandi na severu naše zemlje. Svi pojedinci ili kriminalne grupe koji su narušili bezbednost i ustavni poredak Republike Kosovo suočiće se sa pravdom. Republika neće odstupiti”, poručio je Svečlja na Fejsbuku.

13.05 – Na raskrsnici između Tehničke škole i Bošnjačke mahale i dalje se nalaze okupljeni građani, ali u nešto manjem broju. Na istom mestu, među okupljenima, parkirana su četiri ambulantna vozila koja su pod neprestanom rotacijom, kao i jedno vatrogasno vozilo. Sirena za uzbunu se i dalje čuje.

12.30 – Specijalci u severnom delu Mitrovice, akcija hapšenja

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije, prema svedočenjima građana, uhapsili su jedno lice u severnom delu Mitrovice. Oglasila se sirena za uzbunu.

Prema informacijama naše reporterke, nešto posle 12 časova, više pripadnika specijalne jedinice KP-a je naoružano stajalo u centru grada dok se izvodilo, kako su građani naveli – hapšenje. Okrenuti su bili ka civilima, a blokiran je bio lokalni frizerski salon u centru grada.

Nakon nekoliko minuta potom su policajci počeli povlačenje. Bačen je i suzavac. Blokirana je bila vozilima i kontejnerom glavna ulica.

Građani su se pobunili i kamenicama i drugim predmetima gađali su službena vozila policije. Oštećena su najmanje tri civilna vozila, potvrdio je naš reporter sa terena.

Povlačenje dela policije vršeno je polako kroz ulicu Lole Ribara, dok su regularni policajci sa pancirima, išli za vozilima i oružjem uperenim ka demonstrantima, a u jednom trenutku su se začuli i pucnji.

Građani su okupljeni u većem broju u ulici Ivo Lole Ribara na samoj raskrsnici koja vodi ka Bošnjačkoj mahali.

U jednom trenutku, građani su ušli u verbalni sukob sa čelnicima Srpske liste, sa tendencijom fizičkog sukoba.

Uzvikivali su „Šta da radimo?“; „Ko će da ga vadi odande?“ – misleći na uhapšenog….

Čula se i detonacija u Bošnjačkoj mahali.

Oglasile su se sirene za uzbunu. Mobilna mreža u Kosovskoj Mitrovici otežano funkcioniše.

Uskoro opširnije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.