„Srbima na Kosovu jasno da je Kurtijeva poruka upućena njima vrhunac cinizma i licemerja“

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, još jednom se danas obratio javnosti putem saopštenja i to povodom poruke upućene Srbima na Kosovu od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
Image
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Petković je naveo da “jedina poruka koju Srbi na Kosovu i Metohiji odmah očekuju od Prištine jeste oslobađanje na pravdi Boga otetih i mučenih sunarodnika iz Kurtijevih kazamata”.

Naglasio je da “Srbi od Kurtija očekuju naredbu o povlačenju specijalnih policijskih snaga sa severa Kosova, kao i momentalno odustajanje od politike pretnji, zastrašivanja i maltretiranja koja se realizuje kroz izgladnjivanje, neosnovana hapšenja i fizičko nasilje”.

„Toj poruci Kurti bi trebalo da doda i odluku da povuče svoje nelegitmne i nametnute gradonačelnike sa severa Kosova, koje naš narod osnovano prepoznaje kao prinudne upravnike“, stoji u saopštenju Petra Petkovića.

Istakao je da bi “nakon toga svi pozdravili kažnjavanje odgovornih za prebijanja i ranjavanja Srba, kao i poruku da Priština odustaje od tvrdoglavog blokiranja formiranja Zajednice srpskih opština”.

Petković je rekao da je “svakome Srbinu na KiM jasno da je Kurtijeva najnovija video-poruka vrhunac licemerja i cinizma, te da je zapravo uvreda i pretnja, a ne poruka mira”.

„Povrh svega, uvreda za zdrav razum jeste Kurtijev pokušaj da krivicu za situaciju na severu Kosova prebaci na predsednika Aleksandra Vučića. Kurti kao zagovornik rata ima razloga da mrzi i prezire politiku očuvanja mira i stabilnosti u regionu, koju personifikuje upravo predsednik Srbije“, poručio je.

Srbima na Kosovu i Metohiji je, prema Petkovićevim rečima, jasno da je Kurtijev cilj “proterivanje srpskog naroda silom i razbijanje osećaja lojalnosti prema Srbiji kod malog broja kolebljivaca na severu”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.