Srpska demokratija: Isplatiti radnike MKOS-a

Iz Srpske demokratije saopšteno je danas da 20 radnika kosovskog Ministarstva kulture, omladine i sporta (MKOS) već mesecima ne prima platu.
Image
Foto: Srpska demokratija

Kako navode, radnici poseduju ugovore na neodređeno vreme potpisane još decembra 2015. godine.

Međutim, tvrde da od septembra 2022. do marta 2023. oni nisu primili plate.

„Od marta 2023. do oktobra 2023. ponovo su imali primanja, ali im nisu retroaktivno isplaćene plate za period od septembra 2022. do marta 2023. godine. Oktobra 2023. ponovo su im, bez ikakvog obaveštenja, ukinuta primanja — otkad im primanja iz MKOS-a iznose nula evra“, navode iz Srpske demokratije.

Radnici nisu dobili rešenje o prestanku radnog odnosa, ni rešenje o suspenziji, niti su im uručeni otkazi, dodaju.

Za razliku od njih, tvrde, da radnici ostalih kosovskih ministarstava na severu Kosova „nesmetano rade i primaju plate bez prestanka i bez zakašnjenja“.

„Neuverljivo obrazloženje za ovakvo ponašanje nadležnog ministarstva glasi: Zbog situacije na severu Kosova ne možemo da vam obezbedimo uslove za rad. Uslovljeni od strane ministarstva da se sami snađu za prostorije iz kojih bi obavljali svoje radne zadatke, radnici su na sebe preuzeli tu odgovornost. I pored toga, ministarstvo nije ispunilo svoju obavezu“, navodi se u saopštenju Srpske demokratije.

Kako su predstavnicima ove stranke preneli radnici, u ministarstvu im je rečeno da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i kosovski zvaničnik Besnik Bisljimi „moraju da se dogovore“ o ovom pitanju.

Briselski sporazum sam po sebi podrazumeva integraciju u kosovski sistem i da se ovim činom sam sporazum poništava, podsećaju iz ove stranke.

Ističu i da su se radnici obraćali „brojnim instancama“, kao i kosovskom ombudsmanu, ali njihov problem nije rešen.

Bez najave i bilo kakvog obaveštenja, kosovsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta ukinulo je primanja radnicima i onemogućilo njihovim porodicama normalan život, tvrde.

Kako naglašavaju, mnogim porodicama su ovo bila jedina primanja i bez njih im je egzistencija nesigurna, te stoga razmišljaju i o odlasku sa Kosova.

Zbog toga, Srpska demokratija zahteva da se retroaktivno isplate sve zaostale zarade radnicima i da se svima njima obezbedi adekvatno radno mesto, kao i da se nastavi isplata svih redovnih zarada, navode iz ove stranke.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.