Srpska lista posle preuzimanja Rajske banje zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice

Srpska lista najoštrije je osudila preuzimanje kompleksa Rajska banja od strane kosovske privatizacione agencije. „Kompleks Rajska banja je izgrađen isključivo novcem Vlade Republike Srbije ...
Image

Srpska lista najoštrije je osudila preuzimanje kompleksa Rajska banja od strane kosovske privatizacione agencije.

„Kompleks Rajska banja je izgrađen isključivo novcem Vlade Republike Srbije investiranog preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ovaj kompleks je otvoren 2019. godine i kosovske institucije nisu u njega uložile ni jedan jedini dinar, te nemaju nikakvog pravnog osnova da budu u njemu ili glume vlasnike ovog kompleksa“ – naveli su iz Srpske liste.

Oni navode da je kompleks blokiran skoro četiri meseca, zbog čega posledice trpe zaposleni, ali i građani koji bi bili posetioci kompleksa.

Podsećaju na nezakonit proces eksproprijacije zemlje u Leposaviću i Zubinom Potoku, koji je, kako su oni ocenili, „prošao bez adekvatne reakcije međunarodnih predstavnika“ i ocenjuju da je to dalo prostora kosovskim vlastima da „nastave sa takvim aktivnostima“.

Na red je došla, navode, Rajska banja.

Pominju, međutim, i selo Banov Do, kroz koje se gradi deo puta od Vidomirića, a za šta se Srpska lista nije oglasila sve do danas.

Za razliku od njih, predstavnici Srpske demokratije su prvi alarmirali javnost da se put gradi bez odobrenja građana preko njihove privatne imovine, pružajući podršku građanima i zahtevajući obustavu radova u čemu su inicijalno i uspeli. I danas je to bio slučaj sa Rajskom banjom, kada je lider ove stranke Aleksandar Arsenijević obavestio javnost da je kosovska agencija preuzela kontrolu nad kompleksom, javljajući se upravo iz Banjske.

Srpska lista, sa druge strane, u saopštenju zanjavnost zahteva i hitnu reakciju međunarodne zajednice, zemalja Kvinte i posrednika u dijalogu.

„Otimačina i razbojništvo Kurtijevog režima mora prestati a međunarodne snage moraju reagovati na ovo ogoljeno kršenje elementarnih prava srpskog naroda, pravo na imovinu, pravo na lečenje i rad“ – zaključili su.

Pročitajte još:

Kompleks „Rajska Banja“ od danas u nadležnosti kosovske Agencije za privatizaciju

Petković posle preuzimanja Rajske banje: Srbima napadnuta kolektivna prava, prekršeno pravo na nepovredivost imovine


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.