Srpska lista sa predstavnicima EU o političko-bezbednosnoj situaciji i položaju srpskog naroda

Saopšteno iz Srpske liste
Image
Foto: Srpska lista

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek, sa saradnicima, susreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima, saopšteno je iz Srpske liste.

„Na sastanku je posebno bilo reči o sistematskom institucionalnom nasilju koje režim Aljbina Kurtija sprovodi protiv srpskog naroda kršeći kolektivna i pojedinačna prava naših građana, i odbijajući da poštuje potpisane sporazume, a pre svega onaj o obavezi formiranja Zajednice srpskih opština“, dodaju iz ove partije.

Učesnicima su podeljeni materijali koji govore o, kako se navodi, „aktivnom delovanju Prištine protiv procesa smene lažnih gradonačelnika u opštinama na severu Kosova i Metohije“.

Delegacija Srpske liste ukazala je i na sve „jednostrane i eskalatorne poteze Prištine“ koji su doveli do iseljavanja Srba sa svojih ognjišta pred očima međunarodne zajednice, napominje se u saopštenju.

„Kao rešenje je jasno predočena potreba da Priština najhitnije primeni potpisane sporazume i u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine formira Zajednicu srpskih opština čime bi se jedan deo problema rešio na terenu“, naglasili su iz ove stranke.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.