Srpske i kosovske NVO formulisale zajednička načela za normalizaciju odnosa BG-PR

Srpske i kosovske nevladine organizacije i civilni aktivisti, formulisali su skup načela kojima su definisali rad na, kako su saopštili, normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.
Image
Foto: Koha

Smatraju dalje da time iskazuju posvećenost u formulisanju zajedničkog pristupa, ne samo za dijalog Beograda i Prištine, već i ka širem doprinosu održivom miru na zapadnom Balkanu.

Ukupno 18 nevladinih organizacija i jedan profesor univerziteta formulisali su 10 načela iza kojih je stala i međunarodna nevladina organizacija „Peaceful Change“.

Smatraju da je potrebno da se proširi debata o normalizaciji odnosa izvan dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, prenosi KoSSev.

„Da uključimo pitanja koja će, ukoliko se ne budu rešavala, negativno uticati na buduće odnose, uključujući tranzicionu pravdu, obrazovanje i saradnju među ljudima“, prvo je načelo.

U trećem načelu založili su se za održavanje otvorene komunikacije – uključujući sa centralnim i lokalnim institucijama.

„Kako bi se pružila perspektiva iz različitih zajednica, uključujući konsultativne brifinge o konkretnim pitanjima, čime bi se poboljšao kvalitet debata o pitanjima koja se odnose na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, navodi se.

Zatraženo je i da se radi stvaranja povoljnijeg okruženja za građansko angažovanje reaguje na pitanja od zajedničkog interesa u vezi sa i srpskim i kosovskim građanskim društvom, kao što su strateške tužbe protiv javnog angažovanja, napadi na medije, nevladine organizacije koje su pod kontrolom države, donatorsko finansiranje, itd.

Žele da promivišu konkretne korake koji bi mogli da doprinesu normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a to će učiniti zagovaranjem i to zajedničkim i koordinisanim, a prema centralnim i lokalnim vlastima, kao i prema međunarodnoj zajednici.

Takođe i da zajednički pohvaljuju i kritikuju postupke centralne i lokalne vlade, te međunarodne zajednice – „koji pozitivno ili negativno utiču na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“.

Iza ovih preporuka stali su: Aktiv, Artpolis, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za mir i toleranciju (CPT), Fondacija Heartefact, Institut za javna istraživanja (IJI), Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS), Kosovski institut za pravo (KLI), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Lokalni mir, Livrit
Institut za socijalne politike „Musine Kokalari“, Naš Svet Naša pravila Vranje, Nova društvena inicijativa (NSI), Vjollca Krasniqi (Vjolca Krasnići), profesorka, Univerzitet u Prištini, REC – Zajednice koje osnažuju pomirenje iz Mitrovice, Glas Roma, Aškalija i Egipćana (VoRAE), Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.