Srpski patrijarh u Pećkoj Patrijaršiji

Srpski patrijarh Porfirije stigao je u ranim večernjim satima u Pećku Patrijaršiju - saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.
Image
Foto: SPC

Iz SPC-a navoda da srpski patrijarh gaji posebnu ljubav prema Pećkoj Patrijaršiji ne samo zato što je to stavropigijalni manastir srpskih patrijaraha, nego zbog toga što je mnoge studentske ferije proveo u toj drevnoj svetinji.

Nedavno je o tome zapisao:

„U Peći sam mnogo manje u rukama držao knjigu, jer sam i svesno i intuitivno osećao da sam na mestu na kome se stvarala istorija naše Crkve i naroda, da su tu na mermernom prestolu Svetog Save sedeli arhiepiskopi srpski i patrijarsi i predsedavali saborima. Tako i sam nedavno, kada sam boravio u ovoj patrijaraškoj stavropigiji, dugo stajao pred kivotom prvog srpskog patrijarha Joanikija, razmišljajući o iskušenjima i odlukama koje je donosio u buri okolnosti u kojima je živeo“.

U Patrijarhovoj sveštenoj pratnji nalaze se episkopi raško-prizrenski Teodosije, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, kao i visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Patrijarh Porfirije će sutra služiti svetu Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji, a zatim će se sresti sa svojim stipendistima iz Fonda Privrednik i Zadužbine Sime Igumanova.

Pročitajte još:

Patrijarh Porfirije u Gračanici: Kosovo je sveta zemlja na kojoj ima mesta za sve nas

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu, sutra služi arhijerejsku liturgiju


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.