Stano: Lajčakova poseta pokazala da su Priština i Beograd i dalje na suštinski suprotnim stavovima

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da je prošlonedeljna poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu potvrdila da dve strane i dalje imaju suštinski ...
Image
Foto: N1

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da je prošlonedeljna poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu potvrdila da dve strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima i dodao da su konsultacije o narednim koracima u toku.

„Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak boravio je u Prištini i Beogradu u pratnji američkog izaslanika Gabrijela Eskobara kako bi razgovarao o ključnim elementima za dalje napredovanje, razgovori su bili veoma teški, posebno u Prištini i poseta je potvrdila da dve strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima“, naveo je Stano za agenciju Beta.

On je dodao da je Lajčak o razgovorima obavestio visokog predstavnika EU i da se sada obaveštavaju države članice a konsultacije o narednim koracima su u toku.

Stano je podsetio da je EU pozvala Prištinu i Beograd da budu konstruktivni i spremni na kompromis, dodajuću da su potrebni pozitivni koraci posebno sa kosovske strane kako bi se brzo ublažile tenzije na severu Kosova. Ako strane ne reaguju, EU je spremna da preduzme odlučne mere koje će uticati na naš odnos, naveo je Stano.

On je naglasio da je i dalje na snazi deklaracija 27 zemalja EU od 3. juna u kojoj se, pored drugog, navodi da EU očekuje i od Kosova i od Srbije da se uključe u dijalog, što uključuje i „početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština bez daljeg odlaganja ili preduslova“.

Beta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.