Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Stano: Prioritet je rešavanje krize na severu Kosova, Lajčakova poseta Beogradu i Prištini u tom duhu

Specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, danas i sutra boraviće u Beogradu i Prištini, gde će sa predstavnicima centralnih vlasti razgovarati o rešavanju krize na severu Kosova.
Image
Foto: Screenshot/EBS

Portparol Evropske unije, Peter Stano, kazao je da se Lajčakova misija odvija u duhu zaključaka Saveta Evrope, kojima se zahteva da se neodložno dođe do rešenja situacije koja traje više od mesec dana na severu Kosova.

„Šef evropske diplomatije Žozep Borel tražio je od Lajčaka da ode u Prištinu i u Beograd, kako bi sa mrtve tačke pokrenuo ovaj proces i pronašao način da se deeskalacija konačno dogodi, a da se potom svi akteri vrate za pregovarački sto i nastave dijalog“, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Na pitanje ima li smisla organizovati novi susret predsednika Srbije i kosovskog premijera, Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, s obzirom na to da su njih dvojica nedavno odbili da razgovaraju u Briselu, Stano je odgovorio da je upravo to smisao napora koji se ulažu na osnovu zahteva koji su obema stranama uputili lideri svih 27 zemalja članica EU.

„Od strana očekujemo da se vrate dijalogu i počnu da se ponašaju na evropski način. Redosled poteza je sledeći – momentalna deeskalacija, smanjenje napetosti i povratak normalnom dijalogu“, poručio je.

Stano je naglasio da će Lajčak tokom sastanaka u Prištini i Beogradu raditi upravo na tome.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.