Stejt department: Odluka kosovske vlade o proglašavanju terorističkih organizacija neusaglašena sa SAD

Odluka Vlade Kosova o proglašavanju organizacija pod nazivima „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ terorističkim nije doneta u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim ...
Image
Foto: Shutterstock

Odluka Vlade Kosova o proglašavanju organizacija pod nazivima „Civilna zaštita“ i „Severna brigada“ terorističkim nije doneta u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim partnerima, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

„Trebalo je da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbede stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku dok sa svim stranama radimo na rešavanju trenutne krize”, navodi se u odgovoru na upit albanskog servisa Glasa Amerike.

Ukazano je i da Sjedinjene Države osuđuju, kako je naznačeno, neprihvatljivo nasilje nad trupama Međunarodne mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

“Odgovorni za napade treba da budu procesuirani – poštujući propisane procedure i uz punu transparentnost”, precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.

Kosovske vlasti su u četvrtak terorističkim proglasile organizacije „Civilna zaštita“ i „Severna brigada „, tvrdeći da su njihovi članovi odgovorni za nemire na severu Kosova i predstavljaju pretnju ustavnom poretku i bezbednosti.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je posle sednice kosovske vlade izneo tvrdnju da je Priština odluku da Civilnu odbranu i Severnu brigadu proglasi terorističkim organizacijama koordinisala sa međunarodnim partnerima.

Glas Amerike


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.