Sudska medicina iz Prištine počela uviđaj na izoranom starom gradskom groblju u Kosovskoj Mitrovici

Na licu mesta i brojne međunarodne organizacije
Image
Foto: KoSSev

Po nalogu tužioca Tužilaštva u Mitrovici, na sada već izoranom starom suvodolskom gradskom groblju u naselju Mikronaselje u severnom delu Mitrovice, upravo se vrši uviđaj.

Kako je zqa KoSSev potvrdio zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, Veton Eljšani uviđaj vrši Sudska medicina iz Prištine, a na licu mesta su i brojne međunarodne organizacije. Između ostalih, tu su i EULEX, KFOR, UN Habitat.

Uviđaj vrše istražitelji, antropolozi, patolozi i forenzičari Sudske medicine iz Prištine.

„Uviđaj se vrši po nalogu tužioca Tužilaštva u Mitrovici. Osim ovde, uviđaj će biti izvršen i na drugim mestima, za koja su postojale informacije da se nalaze ostaci prebačeni odavde“, istakao je Eljšani.

Reč je o starom groblju grada Kosovska Mitrovica, na kom je poslednja sahrana obavljena pedesetih godina prošlog veka. Prema preliminarnim procenama, na njemu ima spomenika starih i po nekoliko stotina godina.

Početkom projekta kosovske vlade za obnove i rekonstrukcije zapaljenih i napuštenih kuća Albanaca na severu Kosova, put do jedne od njih vodio je upravo preko ovog groblja.

Teške mašine počele su 24. oktobra sa raščišćavanjem tog puta i tako oštetile i uništile više ovih starih spomenika. Grobovi su prekopani do te mere da su se videle i ljudske kosti.

Deo ovih ljudskih kostiju pronađeni su u šutu, koje je građevinska kompanija izbacivala pored reke Ibar i kod Vojnog remonta.

Usledilo je više krivičnih prijava, a radovi su obustavljeni.

Krivične prijave prvo su podneli građani, a potom i Crkveni odbor Kosovske Mitrovice.

Radovi su odmah posle prve obustavljeni, a iz opštine Severna Mitrovica odmah su kazali da se najverovatnije radi o grešci kosovskog Ministarstva infrastrukture.

Ipak, suprotno njima, kosovska vlada ograđuje se od toga da oni stoje iza bilo kakve odluke koja je dovela do toga da se ovi stari spomenici unište i oštete.

Objasnili su da su oni odgovorni samo za finansiranje troškova izgradnje i renoviranja kuća u okviru šeme Subvencija za izgradnju i renoviranja kuća nevećinskih zajednica u opštinama, a da ona ne uključuje druge infrastrukturne projekte.

Policija je prethodno pokrenula istragu, ispitala jedno lice i otvorila predmet „oštećenje grobalja i leševa“.

Eparhija raško-prizrenska žestoko je osudila i poručila da sa dubokim zaprepašćenjem gleda na vest o ovakvom, još jednom, skrnavljenju pravoslavnog groblja.

Inače, reč je o parceli od oko 30 ari koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a ono je, prema našim saznanjima zavedeno i u kosovskom i u srpskom sistemu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.