Svečlja: Dezinformacije o masovnom bekstvu građana sa Kosova

Ministar Dželjalj Svečlja nazvao je danas dezinformacijama pisanje pojedinih medija "o masovnom bekstvu građana sa Kosova", odnosno navoda da svakog dana 380 do 400 autobusa odvozi građane u Evropu.
Image
Foto: Kosovski MUP

Prijave o masovnom bekstvu naših građana, posebno autobuskim prevozom, neistinite su. Oni namerno stvaraju paniku među građanima i najčešće takvi navodi dolaze iz Srbije i koriste se u zlonamerne političke svrhe, naveo je Svečlja na Fejsbuku.

Takve vesti demantuju sa Autobuske stanice, a lako ih demantuju i podaci Kosovske policije/Granične uprave, gde se dokazuje da nema reči o masovnom bekstvu građana ili tokovima autobusa, dodao je on, prenosi portal Reporteri.net.

Svečlja je izneo i podatke sa svih prelaza, od 1. januara, kada je uveden bezvizni režim sa zemljama Evropske unije, koji pokazuju da je na Kosovo ušlo 3.687 autobusa, dok je 2.408 autobusa izašlo sa teritorije.

Da bi dokazali da nije reč o masovnom bekstvu, već dezinformacijama nekih neodgovornih medija, za isti period prošle godine ušlo je 3.511 autobusa, dok je 3.731 autobus napustio granične prelaze. Dakle, ove godine je posle liberalizacije viza otišlo 35 odsto manje autobusa, nego prošle godine, naglasio je Svečlja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.