Svečlja: Srpske vlasti odbile zahtev da posetim „preševsku dolinu“, delovaćemo po principima reciprociteta

Izjavio kosovski ministar unutrašnjih poslova
Image
Foto: Kosovski MUP

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, saopštio je da je kasno sinoć obavešten da su srpske vlasti „bez ikakvog obrazloženja“ odbile njegov zahtev za današnju posetu „preševskoj dolini“. Ujedno poručuje da će, po pitanju poseta zvaničnika, delovati po principima reciprociteta.

Dželjalj Svečlja je na Fejsbuku napisao da je 29. decembra dobio poziv od predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, Nevzada Ljutfiua da poseti Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Prema njegovim rečima, planirani su sastanci u sedištu Saveta u tri opštine, kao i sa albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv i počeo sa pripremama“, navodi Svečlja.

Dodaje da je, u skladu sa Briselskim sporazumom i dosadašnjom praksom, preko Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, prosleđen dnevni red i potrebne informacije Kancelariji za vezu Srbije radi dozvole ulaska u Srbiju i obavljanja posete.

„Kasno sinoć me je naš oficir za vezu u Beogradu obavestio da su srpske vlasti bez ikakvog obrazloženja odbile naš zahtev za današnju posetu Preševskoj dolini. Ovaj čin Srbije prema mojoj poseti dokazuje njen destruktivni pristup i kontinuirano ugnjetavanje Albanaca u Preševskoj dolini“, kaže Svečlja.

Dodaje da odbijanje Srbije nekoliko sati pre posete „ne umanjuje njihove ciljeve i posvećenost Albancima u ‘preševskoj dolini'“.

„To neće umanjiti moju želju i svrhu da ih posetim, da podelim sa Albancima iz Doline brige i nepravde sa kojima se suočavaju i obaveze institucija naše Republike prema njima. Po pitanju poseta državnih zvaničnika, delovaćemo po principima reciprociteta kao vrednosti ravnopravnosti naše dve države“, napisao je Svečlja.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.