Svedočenjem oficira OVK o komandnoj strukturi nastavljeno suđenje u Hagu

Svedočenjem bivšeg oficira OVK na zatvorenoj sednici, nastavljen je proces pred sudom u Hagu četvorici bivših vođa OVK, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.
Image
Foto: N1/Zana Cimili

Kao tadašnji članovi Glavnog štaba OVK, optuženi su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Zatvorena sednica najviši je nivo zaštite identiteta svedoka pred sudom.

Današnji svedok je 54. od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

U ranijim podnescima sudu, tužioci su naznačili da je svedok pod šifrom 4739 prisustvovao sastancima GŠ OVK i da „ima detaljna saznanja“ o njenoj komandnoj strukturi.

Svedok je, kako su u podnescima naveli tužioci, u ranijim izjavama potvrdio da je GŠ OVK „postavljao oficire“.

Tema svedokovog iskaza, po istom dokumentu, biće i „pritvorenički centri“ OVK u kojem su „ispitivani osumnjičeni kolaboranti“.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti nad Albancima, prolašenim za „kolaborante“, Srbima i Romima u više od 40 takvih pritvora na Kosovu i u Albaniji.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U pritvoru u Sheveningenu, optuženi su od novembra 2020. kada su bili uhapšeni na Kosovu. Svi su pred sudom tvrdili da nisu krivi za zločine iz optužnice.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.