Svedok: Moj rođak je nestao u rukama OVK, bio je veći patriota od Tačija i Veseljija

Pred Specijalnim sudom u Hagu, zaštićeni svedok je kazao da je njegov rođak nestao kada su ga 1998. godine u okolini Orahovca odveli pripadnici nekadašnje OVK.
Image
Foto: Koen van Weel/ANP/AFP

„OVK ga je optužila da je bio špijun i odveli su ga na ispitivanje. On nije bio špijun, bolje bi se borio od Tačija i Veseljija, bio je veći patriota od njih. Više ga nisam video, jer nikada nije pronađen“, rekao je svedok.

Hašim Tači i Kadri Veselji su optuženi zajedno sa tadašnjim članovima Glavnog štaba OVK Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem za zločine nad Albancima, Srbimai Romima – koje je ta paravojna formacija tokom 1998. i 1999. smatrala „kolaborantima“, „špijunima“ i pristalicama Ibrahima Rugove.

Iskaz zaštićenog svedoka bio je uglavnom nedostupan javnosti.

On je kazao da je njegova porodica podržavala Rugovu, ali i OVK – zato što su bili “protiv nasilja srpskih snaga” koje su “granatirale našu kuću, misleći da je u njoj štab OVK”.

Njegov rođak kojeg je OVK odvela, bio je “veoma uticajan u svom selu”.

„Bio je odlučna osoba, nikada ne bi za crno rekao da je belo, a to je bio problem“, naveo je svedok.

Pošto su ga pripadnici OVK odveli, svedok i članovi njegove porodice su se mesecima kod starešina te paravojne formacije raspitivali o sudbini svog rođaka, ali im niko ništa nije odgovorio.

„Ništa nikada nismo saznali ništa od OVK, ni danas ne znamo gde je on“, kazao je svedok čiji je identitet zaštićen šifrom 4368.

Dok ga je unakrsno ispitivala odbrana, svedok je potvrdio da je tražeći rođaka otišao i kod tadašnjeg političkog lidera OVK Adema Demaćija, kao i kod njegovog portparola Aljbina Kurtija, koji su odbili da razgovaraju s njim.

„Demaći je odbio da se sretne s nama, znao je kakva je situacija“, rekao je svedok i dodao da je tada kod Demaćija video i Kurtija, ali da nisu razgovarali.

Tačijev branilac Greg Kiho pitao je svedoka da li je imao bilo kakvu vezu s Kurtijem, ali je odgovor bio redigovan za javnost.

Svedok je prethodno kazao da se Kurtiju “divi kao premijeru”.

Advokat Kiho sugerisao je da je uzrok otmice svedokovog rođaka bila „ljubomora“ njegovih „neprijatelja“ u selu, tvrdeći da je sam svedok to izjavio posmatračima EU.

„Ja to nisam rekao… Ko su ti neprijatelji“, uzvratio je svedok.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta zlodela počinjena su, po optužnici, u četrdesetak pritvoreničkih centara OVK na Kosovu i u dva pritvora u severnoj Albaniji.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.