Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Tačiju i Veseljiju produžen pritvor u Hagu

Zbog opasnosti od novih krivičnih dela
Image
Foto: Foto: Reporteri

Specijalni sud u Hagu odlučio je da produži pritvor vođama nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseliju jer, kako se navodi, postoji dovoljan rizik da će njih dvojica ometati tok procesa i „počiniti druge zločine“.

Sudsko veće utvrdilo je da se ti rizici u dovoljnoj meri mogu smanjiti samo primenom okvira za praćenje komunikacije koja se koristi u pritvorskom objektu Specijalizovanih veća, navela je šefica za informisanje Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Angela Grip.

Ona je dodala da će se ročišta u ovom sudskom postupku nastaviti 28. avgusta.

Tači, Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na KiM, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.