U Beogradu održan 25. protest “Srbija protiv nasilja”: Sve je rečeno, vreme je za dela

Protest “Srbija protiv nasilja”, 25. po redu, održan je večeras u Beogradu.
Image
Foto: Fonet/Marko Dragoslavić

Nakon govora Srđana Milivojevića i Aleksandra Jovanovića Ćute, krenula je šetnja takozvanom medijskom trasom, do RTS-a i zgrade REM-a.

Na kraju protesta Radomir Lazović iz Zeleno-levog kluba ofarbao je tablu na ulazu u REM pink bojom, javlja N1.

Protesti “Srbija protiv nasilja” u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji počeli su nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i kod Mladenovca 3. i 4. maja.

Zahtevi protesta su gašenje televizija Pink i Happy, smena ministra policije i direktora BIA Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina, kao i rukovodstva REM-a i RTS-a.

19:47 – Završen protest, Lazović ofabrao pink bojom tablu na ulazu u REM

Protest “Srbija protiv nasilja” završen je nešto pre 20 časova.

Pre toga, okupljenima se obratio Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta, koji je ofarbao pink bojom tablu na ulazu u REM.

Između ostalog, on je rekao da će posle izbora “biti prilike da se izglasa da se televizijama Pink i Happy oduzmu nacionalne frekvencije”.

19:35 – Manojlović: Očit uticaj vlasti na informativni program

Poslanica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović pozvala je večeras ispred zrade RTS-a, gde se protestna šetnja protiv nasilja zaustavila, novinare te medijske kuće da se “ohrabre i pobune” kako bi radili profesionalno.

Manojlović je i novinarka te kuće, a naglasila je da je “očit maligni politički uticaj vlasti na informativni program RTS-a”.

„Vlast je probala da u medijske zakone ubaci kukavičje jaje, kako bi ukinula svaku slobodnu reč i misao“, rekla je Manojlović.

Ona je građane pozvala da “17. decembra olovkom pritisnu prekidač koji će upaliti svetlo”.

19:12 – Pištaljke i uzvici ispred RTS-a

Prolazeći pored RTS-a okupljeni su zviždali i uzvikivali, a vidljivi su transparenti Šta ste uradili da se ne ponovi“, „AV gazi po pravu, pravdi i istini“…

18:49 – Šetnja do RTS-a i REM-a

Nakon govora MIlivojevića i Jovanovića, počela je šetnja takozvanom medijskom trasom, ali u kontra smeru – Takovskom, Svetogorskom, Makedonskom, Dečanskom do zgrade REM-a.

18:48 – Ćuta: Sve je rečeno, vreme je za dela

Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je na protestu da je “sve rečeno” i da je vreme za dela.

„Svi zajedno na jednu stranu 17. decembra da srušimo zlo. Ovo više nije pitanje politike, već osnovnog ljudskog dostojanstva i hrabrosti, hoćemo li da živimo kao slobodni ljudi ili ćemo da trpimo kriminalni režim Aleksandra Vučića“, kazao je Jovanović.

Kako je rekao, neki su počeli da prete.

„Vidim da su počeli da prete. Ali, što više prete, to znači da se sve više plaše. Bude li falila dlaka s glave ovim ljudima ovde, dobiće odgovor. Ni mi više trpeti nećemo, razmislite dobro šta radite. I da znate dobro, malo je zatvora za sve što ste radili ovom narodu, spremite se za duge šetnje po zatvorskim krugovima. Narod je gladan hleba, gladan je pravde“, poručio je Ćuta.

18:35 – Milivojević: Ostajemo posvećeni jednoj listi

Srđan Milivojević je, govoreći na protestu, rekao da je borba protiv Aleksandra Vučića prioritet.

„Pogledajte šta taj čovek radi, kako nas deli, u službu zla stali su svi pod steg Aleksandra Vučića – Belivuk, Šarić, Hrkalović, škaljarski klan, klan Luke Bojovića i svaki viđeniji kriminalac… Stali su i kurtići i murtići“, kazao je Milivojević.

Uputao je šta preostaje građanima.

„Šta imamo mi? Samo nas same. Možemo li sami ako nismo složni? Ne možemo! Samo sloga Srbina spasava! Zbog te sloge ja vam kažem kao demokrata – posvećeni smo jednoj listi, nema svađe i rasprave u borbi za slobodu. Razumemo šta nam kažete, u istom smo stroju sa vama“, poručio je okupljenima.

Kako je rekao, on “nema pravo da se bori za mandate”.

„Ovo je borba za slobodu, a ne za vlast. Mi smo posvećeni borbi protiv mafije, svako je dobrodošao na tu stranu“, izjavio je Milivojević.

Milivojević je rekao i da je Srpska napredna stranka političko krilo organizovanog kriminala koje je danas proslavilo 15. rođendan.

18:22 – Počeo protest i obraćanja govornika

Protest je počeo obraćanjem, sada već tradiocionalno novinara Smiljana Banjca.

18:19 – Građanima se obraćaju Srđan Milivojević i Jovanović Ćuta

U poslednje vrem, građanima se na protestu obraćaju polituičari, odnosno tehnički organizatori protesta.

Tako će biti i večeras, kada će se obratiti Srđan Milivojević iz DS i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

18:12 – Zatvoren saobraćaj kod Skupštine

Zbog protesta zatvoren je saobraćaj od raskrsnice kod ulice Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra sa jedne, kao i kod Trga Nikole Pašića sa druge strane.

17:40 – Protest počinje u 18 sati, ide se do RTS i REM

Okupljanje je kao i ranije počelo kod Narodne skupštine, a 25. protest će zvanično početi u 18 sati.

Kolona će ići do RTS-a, a onda i do zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Kako je rečeno za portal N1, tema će biti medijski zakoni i nasilje u medijima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.