U Gotovuši svečano proslavljen Vaskrs

U Gotovuši je svečano obeležen najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs ili Veligdan, kako se u ovom mestu drugačije naziva.
Image
Foto: Naša Gotovuša

U crkvi Svetog Spasa iz 14. veka, u jutarnjim satima, služena je sveta liturgija i litija uz prisustvo velikog broja vernika iz ovog, ali i okolnih mesta, koji su se nakon službe pričestili.

Pročitana je i Vaskršnja poslanica srpskog patrijarha Porfirija.

U Gotovuši je običaj da se na Vaskrs prave ljuljaške koje se zovu „nišala“. One se, najčešće, prave od drvenog sedišta, koje se užem povezuje na kapiju ili na deblju granu drveta u dvorištu i na njima se ljuljaju deca. Uz ljuljanje „nišanje“ pevaju se i pesme: „Lako trupče na orašče, lela jo, Čije da je majkino je, Čije da je tatkovo je, Čije da je sestrino je, Čije da je bratkovo je“.

Trpeza za Vaskrs je veoma bogata, spremaju se „kornik“ i „kolpita“ – pite sa sirom, kupusom i mesom, zatim proja i meze sa neizostavnim šarskim sirom, uz vino i kuvanu „vruću“ rakiju.

Tradicija je od davnina da se Gotovušani okupljaju u centru sela i uz muziku proslavljaju ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

Tako je bilo i ove godine na platou ispred Doma kulture, gde se uz muziku, pesmu i veliko kolo, sastavljeno od više destina igrača, proslavljalo do duboko u noć.

S obzirom na običaj da se Vaskrs tri večeri proslavlja u Gotovuši, slavlje uz dobro raspoloženje se očekuje večeras i sutra veče.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.