Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

U porodilištima na KiM počinje obavezni skrining na SMA

U porodilištima na KiM od danas počinje obavezni neonatalni skrining za rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije.
Image
Foto: TV Most

U porodilištu KBC Kosovska Mitrovica uveden obavezni neonatološki skrining na SMA je besplatan i radi se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Sama bolest spinalna mišićna atrofija je nešto što treba da se vrlo rano dijagnostikuje kako bi bilo uspeha i napretka“, kaže za TV Most Gordana Savić, načelnica Službe za promociju zdravlja u KBC Kosovska Mitrovica.

Dodaje da će se na sreću svih i populacije najmlađe lečenje sada raditi u našoj zemlji besplatno o trošku RFZO.

„Najvažnije kod SMA je da se dijagnostikuje na vreme, da se ne gube ti prvi meseci od rođenja deteta. Sav materijal za testiranje na SMA će se raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, znači Centar za humanu genetiku“, navodi Savićeva.

Uputila je ovom prilikom zahvalnost doktoru Milošu Brkušaninu koji im je pomogao da se i u porodilištu KBC Kosovska Mitrovica krene sa realizacijom neonatalnog skrininga.

„Što se pre dijagnostikuje SMA, pre pojave, pre prvih simptoma šanse su velike, ćelije nisu izumrle, postoji nada da se adekvatnom terapijom tom detetu poboljša kvalitet života, da se izleči i da raste i da se razvija kao i sva druga normalna deca“, kaže Savićeva.

Ističe da je neonatološki skrining uveden i u porodilištima u Gračanici i Pasjanu.

„Postoji način kako će se materijal distribuirati i postoje naravno pravila i tehnika kako sve to treba da se odradi. Mi imamo stručan kadar koji je i do sada radio metabolički skrining“, objašnjava Savićeva.

Navodi da će se u zavisnosti od broja novorođene dece materijal slati jednom ili dva puta nedeljno u Beograd, Biološkom fakultetu.

„Rezultatati se očekuju u roku od deset do 15 dana. Sa Instituta za majku i dete, radeći metaboličke skrininge, dobili smo materijal, ti listići se mogu isto upotrebiti za izradu ovog skrininga na SMA“, zaključila je Savićeva.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.