U Štrpcu organizovano išli u seču badnjaka

Tradicionalno kao i svake godine meštani Štrpca odlaze u ranu zoru po Badnjak, a ove godine njima su se pridružili i gosti iz Beograda.
Image
Foto: RTK2 TV

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je čestitke povodom Badnjeg dana i Božića uz poruku da ne odustaju od života i od opstanka na ovim prostorima, prenosi TV RTK2 .

Miloš Stojanović iz Gotovuše kaže da je za njega ovo najradosniji praznik.

„I pored toga što nam se desilo prošle godine, ponovo smo i Stefan i ja došli po Badnjak jer je ovo naš najradosniji praznik i mi ćemo da ga proslavljamo kako dolikuje“, kaže Stojanović.

Po Badnjak zajedno sa meštanima Štrpca krenuli su i gosti iz Beograda, koji nisu krili svoje oduševljenje.

„Prvi put sam u vašoj opštini, a inače nekoliko puta sam bio na Kosovu. Ovde kod vas je neverovatna atmosfera, prijatno je i dugačije nego što mi slušamo i kakva se poruka šalje nama koji živimo van granica Kosova. Ja sam malo je reći prijatno iznenađen i prijatno se osećam ovde. Posekao sam Badnjak a sve u cilju zbližavanja i da imamo što manje problema i da svi živimo zajedno koliko je to moguće“, rekao je Dražen Rajković.

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić kazao je da svi znaju šta se dogodilo pre godinu dana i da su danas svi ovde zajedno došli po Badnjak da pošalju poruku da ne odustaju od života i od opstanka na ovim prostorima.

„Mislim da je to glavna poruka da je život pobedio i na ovaj veliki praznik i na ono što nam se desilo, pre svega Stefanu i Milošu i njihovim porodicama prošle godine a što je na sve nas ostavilo veliki trag i da bez obzira na to mi smo odlučni u nameri da ovde ostanemo i da živimo u miru. I pored te poruke da je život pobedio, poruka je da budemo svoj na svome i da živimo u miru sa svima. Sa druge strane ne samo da je ovo lep događaj i ovaj veliki praznik i sve ono što ćemo ovih dana slaviti, slavićemo i činjenicu da je prva beba koja je rođena ove godine, upravo iz naše opštine i upravo iz Gotovuše. Prva beba koja je rođena na prostoru Kosava je beba koja je rođena u porodici Jovanović iz sela Gotovuša i mislim da to nije slučajno, bez obzira na to što nam se dešavalo godinama unazad, ovu godinu započinjemo na jedan lepši način i ja želim da verujem da će tako biti tokom cele ove godine i narednih godina i da su loša vremena iza nas i upravo danas svi zajedno sa našim gostima iz Beograda, proslavljamo i ovo Badnje jutro i ovaj Badnji dan i sutrašnji praznik Božić“, kao je predsednik Jevtić.

Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo, koje se na Badnji dan ujutro rano seče i donosi pred kuću, da bi ga domaćin u svoj dom uneo tek uveče, gde se kasnije pali.

Inače pre godinu dana na Badnji dan dogodio se incident u Štrpcu kada su Stefan i Miloš Stojanović ranjeni na ulazu u selo Gotovuša prilikom povratka iz seče badnjaka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.